Tweedracht in Elsene om zomerbar op Klein-Zwitserlandplein

© google
| Het Klein Zwitserlandplein en de Boondaalsesteenweg in Elsene
Updated: 13-07-2021 - 15:15

Buurtbewoners van het Klein-Zwitserlandplein in Elsene reageren verbolgen op de beslissing van de gemeente om het evenement "La Petite Suisse Estivale", dat deze zomer zou plaatsvinden, niet toe te laten. Twee petities circuleren, eentje pro het evenement en eentje contra.

Na een geslaagde editie vorige zomer dachten de initiatiefnemers van vzw "La Petite Suisse d'Ixelles" dat ook dit jaar een ludieke bezetting van het Klein-Zwitserlandplein, met animaties allerhande, mogelijk zou zijn.

Maar het gemeentebestuur van Elsene dacht daar anders over: eerder deze maand dienden buurtbewoners een petitie in om het evenement, dat van 15 juli tot 28 augustus zou plaatsvinden, tegen te houden. Op 8 juli viel de beslissing en werden de organisatoren op de hoogte gebracht van de afkeuring.

"We hebben inderdaad een petitie gekregen ondertekend door 52 buurtbewoners die erg bezorgd zijn", reageert Aline Lacroix, kabinetschef van burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo). "Vorig jaar al hebben we veel klachten zien binnenstromen over nachtlawaai en oneerlijke concurrentie tegenover lokale handelaars. We hebben eerder al kritische bemerkingen geuit, en tot op vandaag zijn niet alle twijfels omtrent het evenement weggewerkt door de organisatie. We staan in contact met de vzw en blijven de situatie volgen, maar we begrijpen niet waarom ze niet harder inzetten op overleg met de eigenaren van de horecazaken."

"Ongelooflijk", reageren de initiatiefnemers via een tegenpetitie vóór het behoud van het evenement en die intussen al meer dan 120 handtekeningen telt. "Ons doel is juist om mensen samen te brengen en te verenigen rond cultuur, ludieke animaties en muziek", klinkt het. "We snappen niet dat mensen tegen zo'n evenement kunnen zijn. De uren zijn aangepast om overlast te beperken en het zou niet meer op straat plaatsvinden, maar uitsluitend op het plein zodat het verkeer zo weinig mogelijk verstoord wordt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?