| Bar Maurice in het Jubelpark.

Eerste ‘guinguettes’ gaan komend weekend open

KVDP
© BRUZZ
15/04/2024

Vanaf komende zaterdag gaan de ‘guinguettes’ in het Koning Boudewijnpark en het Park van Laken open. De vijf andere zomerbars volgen later deze maand of begin mei.

De ‘guinguettes’ of zomerbars in de Brusselse parken bestaan sinds 2017. Leefmilieu Brussel kondigt maandag aan dat dit jaar zeven bars zullen openen. Fabiola in het Koning Boudewijnpark en zomerbar André in het Park van Laken gaan komende zaterdag open. Henri in het Georges Henripark en Vincent in het Goede Herderpark in Evere volgen op 25 april. Voor Maurice in het Jubelpark en de Vélo-guinguette aan de Ter Kamerenabdij is het wachten tot respectievelijk 5 en 17 mei.

“Elke naam die aan de guinguettes is gegeven, heeft een nauwe band met het park dat het herbergt,” legt woordvoerster van Leefmilieu Brussel Judith Verbist uit. “Fabiola in het Koning Boudewijnpark verwijst naar de koningin. André in het Park van Laken verwijst naar de ingenieur en naar de architect die het Atomium respectievelijk ontwierp en bouwde, André Waterkeyn en André Polak.”

In principe gaat ook guinguette Émile in het Dudenpark deze lente open, maar daarvoor is het nog wachten op een vergunning. Alle guinguettes zijn zeven op zeven open van 11 tot 22 uur. De meeste zomerbars sluiten opnieuw op 6 oktober.

Meer dan eten en drinken

Leefmilieu Brussel benadrukt dat de uitbater van de zomerbars zoveel mogelijk werkt met lokale en biologische producten. Voor leveringen werkt uitbater Barc samen met Urbike. Dat moet de ecologische voetafdruk van de guinguettes verkleinen. Barc streeft er ook naar om zo min mogelijk afval te produceren door de voorkeur te geven aan herbruikbare materialen en recyclagepraktijken,” aldus Verbist.

Naast iets eten en drinken kunnen klanten terecht bij de zomerbars voor allerlei activiteiten, van yoga tot miniconcerten en repair cafés. “Het doel is om buurtbewoners samen te brengen voor een drankje of een maaltijd in een park om banden te smeden en sociale cohesie te creëren, maar ook om het park op een andere manier te ontdekken of te herontdekken,” aldus Verbist nog.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni