| Mohamed Toujgani, hier in 2016.

Uitgezette imam reageert met open brief: 'Niets kan mijn band met België verbreken'

KVDP
© BRUZZ
28/01/2022

Mohamed Toujgani, de Molenbeekse imam die sinds oktober ons land niet meer binnen mag, reageert op Youtube met een lange videoboodschap op het intrekken van zijn verblijfsvergunning. De man met Marokkaanse nationaliteit heeft het over een arbitraire beslissing. "Ook al hebben jullie mijn verblijfsvergunning ingetrokken, mijn band met België kunnen jullie niet verbreken." Zijn advocaat heeft intussen al beroep ingediend, maar een uitspraak kan nog maanden op zich laten wachten.

In oktober kreeg de hoofdimam van de Al Khalil-moskee in Molenbeek, de grootste moskee van het land, te horen dat zijn verblijfsvergunning werd ingetrokken. Hij mag het land tien jaar niet meer binnen. Dat nieuws raakte eerder deze maand bekend. Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) had die beslissing te maken met informatie van Staatsveiligheid.

De imam verblijft nu in Marokko. Daar reageerde hij zes dagen geleden op de zaak met een videoboodschap in het Arabisch. Eergisteren werd die videoboodschap, waarin hij een open brief voorleest, opnieuw gepubliceerd met Franse vertaling.

'Cultuur van tolerantie'

"Met mijn broeders heb ik altijd gestreden tegen radicalisme en extremisme. Met de hulp van Allah heb ik inderdaad verschillende moskeeën opgericht in België, om de spiritualiteit van jongeren te beschermen tegen extremistische stromingen die hen richting terrorisme drijven", zegt Toujgani in de veertien minuten lange boodschap. "Ik heb meegewerkt aan een religieuze omkadering op basis van tolerantie, een open geest, constructieve solidariteit, respect voor de instellingen en conform aan de openbare orde en wetten die van kracht zijn."

"Geweld en racisme heb ik altijd geweerd", gaat Toujgani verder over de beschuldigingen dat hij een extremistische imam zou zijn. "Ik predik een cultuur van tolerantie." Hij verwijst onder meer naar een reis naar Marokko, waarbij ook vertegenwoordigers van de joodse en christelijke gemeenschap aanwezig waren.

'Arbitraire beslissing'

Toujgani zou geen van onze landstalen machtig zijn. Dat ontkent hij ook niet in zijn videoboodschap. "Ik erken dat ik te weinig inspanningen heb geleverd om de taal perfect te leren", aldus de imam. "Desondanks kan iedereen mijn rol en invloed bevestigen inzake communicatie en dialoog."

Toujgani reageert met een open brief. Die leest hij voor in een videoboodschap op Youtube, die eergisteren vertaald werd naar het Frans

Mohamed Toujgani kwam aan in België in 1982 toen hij nog geen dertig jaar oud was. Hij benadrukt dat hij nog nooit in aanraking is gekomen met het Belgische gerecht. "Het is pas wanneer ik mijn zeventigste verjaardag benader dat ik met verstomming het nieuws verneem over deze compleet arbitraire beslissing."

Enkele dagen voor Toujgani het bevel kreeg om het Belgisch grondgebied te verlaten, had de Brusselse rechtbank van eerste aanleg geoordeeld dat hij de Belgische nationaliteit mocht krijgen. Dat zijn verblijfsvergunning daarna werd ingetrokken, is volgens de man tegenstrijdig. Hij heeft het over een "onrechtvaardige beslissing."

'België is voor altijd een deel van mij'

De Marokkaan wijdt ook heel wat woorden aan de beschuldiging dat hij aan spionage zou doen. "Mijn relatie met Marokko is een natuurlijke relatie, aangezien het om mijn moederland gaat. Het is een diepgewortelde relatie, want ik ben patriot", zegt Toujgani. Tegelijkertijd benadrukt hij dat hij langer in België heeft gewoond dan in Marokko. "Het is mijn tweede land, mijn adoptieland, waar ik onder meer de roots van mijn kinderen en kleinkinderen heb verankerd."

"Met Marokko heb ik een spirituele band, iets waar alle gelovige Marokkanen fier op zijn", gaat hij verder. "Met België heb ik een sociale en juridische band. Je kan het vergelijken met een kind dat zowel met de moeder als met de vader een band heeft. Het kind scheiden van een van de ouders is onrechtvaardig."

"Of je tot een land behoort, kan je niet in documenten gieten. Dat druk je uit met liefde, een gevoel van erbij te horen. Ook al hebben jullie mijn verblijfsvergunning ingetrokken, mijn band met België kunnen jullie niet verbreken. Zelfs als jullie me verbieden om België in te komen, jullie kunnen niet beletten dat België een deel van mij is."

Beroepsprocedures

Tegen de beslissing om zijn verblijfsvergunning in te trekken heeft Toujgani's advocaat op 24 december beroep aangetekend bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. Ook bij het Brusselse gerecht loopt een beroepsprocedure in verband met het dossier van zijn nationalisatie, bevestigt advocaat Georges-Henri Beauthier.

Bij het Comité I, dat toezicht houdt op de inlichtingendiensten, wil Beauthier klacht indienen. "Dat dossier zijn we nu aan het voorbereiden", aldus de advocaat. Het kan nog maanden duren voor er in de twee andere procedures een uitspraak volgt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni