| Mohamed Toujgani, hier in 2004.

Advocaat over inreisverbod imam Toujgani: 'Hij mocht net Belg worden'

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
13/01/2022

Mohamed Toujgani, de Molenbeekse imam die België niet meer binnen mag, had net te horen gekregen dat hij Belg mocht worden. Dat zegt zijn advocaat aan BRUZZ. "En amper vier dagen later beslist staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) dat hij het land niet meer binnen mag omdat hij staatsgevaarlijk is." Volgens het kabinet van Mahdi heeft het een niets met het ander te maken. In elk geval dient de advocaat klacht in bij het Comité I, het orgaan dat toeziet op de werking van de Staatsveiligheid.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) heeft in oktober vorig jaar het verblijfsrecht ingetrokken van Mohamed Toujgani, hoofdimam van de Al Khalil-moskee in Molenbeek, de grootste moskee van ons land. Dat raakte deze donderdag bekend.

Volgens Mahdi blijkt uit informatie van de veiligheidsdiensten dat Toujgani, die al veertig jaar in België verblijft, een ernstig gevaar vormt voor de nationale veiligheid omwille van extremisme en inmenging.

Bijna Belg

"Ik ben in shock," zegt zijn advocaat Henri Beauthier. "Want net daarvoor, op 1 oktober 2021, oordeelt de Franstalige rechtbank van Eerste Aanleg in een 26 pagina's tellend vonnis dat de heer Toujgani Belg mag worden."

Verschillende bronnen bevestigen aan BRUZZ dat Toujgani al een tijdje bezig was om Belg te worden. Toujgani zou daartoe een nationaliteitsverklaring hebben afgelegd bij de gemeente, maar na een negatief advies kwam dat terecht bij de rechtbank van eerste aanleg.

"Die rechtbank oordeelde op 1 oktober dat de bezwarende elementen die de staatsveiligheid geformuleerd had, zoals zijn oproep om zionisten te verbranden, van lang geleden dateren, dat hij een man met capaciteiten is die zich inzet voor dialoog met de andere gemeenschappen. Een man die geen gevaar vormt en dus Belg mag worden." Nog volgens de advocaat ging het parket op 13 oktober in beroep tegen de beslissing.

Plots bevel

Maar tussen die twee data kreeg de hoofdimam van staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) plots het bevel om het grondgebied te verlaten. De gepensioneerde Toujgani zit op dat moment in Marokko. "Op 5 oktober besliste Mahdi dat hij het land niet meer binnen mag. Als motivering verwijst het document van de Dienst Vreemdelingenzaken (dat betekend werd op 12 oktober, red.) naar zijn uitspraken over de joden, in 2009, iets waar hij nooit voor veroordeeld is geweest."

Volgens Beauthier is dit geen toeval. "De scheiding der machten bestaan niet," zegt hij, waarmee hij lijkt aan te geven dat Sammy Mahdi samen met de Staatsveiligheid de rol van het parket overneemt, en hem dus zo belet Belg te worden.

Niet relevant

Volgens het kabinet van Sammy Mahdi zijn de twee zaken echter niet gerelateerd. "Voor ons is de info van de Staatsveiligheid relevant, niet die over zijn procedure om Belg te worden," zegt zijn woordvoerder. "De heer Toujgani is op dit moment Marokkaans staatsburger en is volgens de veiligheidsdiensten een gevaar voor de nationale staat. Vandaar het bevel om het grondgebied te verlaten."

Binnen de Brusselse moslimgemeenschap zijn er vragen over de timing van de beslissing, over waarom Toujgani juist nu een bevel tot uitwijzing krijgt. De bevoegde diensten en politici beroepen zich op de geheimhouding van deze geclassificeerde informatie en bieden dus geen antwoord op de vraag.

Comité I

Aan VRT NWS gaf Beauthier al te kennen dat hij in beroep gaat, ook al is de termijn daarvoor verstreken. Dat kan nog op basis van overmacht.

Aan BRUZZ voegt hij daar nu aan toe dat dat hij klacht indient bij het Comité I, het orgaan dat toezien op de Belgische inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Sint-Jans-Molenbeek, Justitie, Samenleving, imam, uitwijzing, Staatsveiligheid, Mohamed Toujgani, Al Khalilmoskee

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni