Ukkel en Berchem gaan ook mondmaskers uitdelen

© PhotoNews

Sint-Agatha-Berchem heeft 25.000 herbruikbare stoffen maskers gekocht die vanaf 11 mei aan de inwoners worden uitgedeeld, aldus de gemeente donderdag. Ook Ukkel heeft 75.000 stoffen herbruikbare maskers aangekocht die de gemeente de komende weken zal uitdelen.

De distributie in Berchem zal op een progressieve manier gebeuren. "Er is een volgorde van prioriteit vastgesteld voor de verdeling, rekening houdend met de situaties waarin sommige van onze burgers sociaal en economisch kwetsbaar zijn", aldus burgemeester Joel Riguelle.

De eerste golf zal betrekking hebben op geïsoleerde burgers boven de 65 jaar, mensen boven de 11 jaar die in sociale woningen wonen en winkeliers waarvan de activiteiten op 4 mei worden hervat (2 maskers per winkel). Daarna gaat het om huishoudens met kinderen die waarschijnlijk weer naar school zullen gaan. De andere bewoners volgen dan in alfabetische volgorde.

Een bestelling van 3.100 maskers voor jonge kinderen van 5 tot 11 jaar wordt ook later in mei geleverd.

Gemeentepersoneel zal worden uitgerust met chirurgische maskers. Gel, handschoenen en doekjes zullen beschikbaar zijn in de kantoren. Onderhoudsteams reinigen het terrein en desinfecteren de ontvangstruimtes in samenwerking met een particulier bedrijf. De administratieve diensten blijven open voor het publiek, op afspraak vooraf per telefoon of per e-mail.

Ukkel

Ukkel zal 75.000 stoffen mondmaskers uitdelen aan al zijn inwoners van meer dan 12 jaar vanaf volgende week om te reageren op het geleidelijk opheffen van de opsluiting en de aanbevelingen van de Nationale Veiligheidsraad over het dragen van maskers in de openbare ruimte, zei de gemeente donderdagavond.

De gekochte maskers zijn gemaakt van stof, wasbaar, herbruikbaar en met filters, in overeenstemming met de door de federale overheid aanbevolen normen.

De bestellingen zijn in het kader van een overheidsopdracht geplaatst bij verschillende leveranciers met het oog op een snelle ontvangst van de eerste leveringen. "Gezien de huidige spanning met leveranciers, die zelf afhankelijk zijn van andere leveranciers voor grondstoffen, wilden we geen overhaaste aankondiging doen", aldus de burgemeester van Ukkel, Boris Dilliès.

De eerste bestellingen worden maandag verwacht. Daarna volgt de voorbereiding van de pakketten en de eerste zendingen. De verdeling over ongeveer 38.000 huishoudens zou over drie weken moeten worden gespreid, afhankelijk van de aankomsten.

De levering gebeurt door bpost en door gemeentelijke agenten op basis van één masker per persoon ouder dan 12 jaar die in de gemeente woont. Ukkelaars die vragen hebben over deze distributie kunnen vanaf maandag contact opnemen met het speciale nummer 02/348.65.10.

Sint-Joost-ten-Node begon op 21 april met het uitdelen van maskers aan zijn inwoners en Oudergem deed dat ook op dinsdagochtend. Ook Vorst heeft een systeem voor de uitdeling van mondmaskers op poten gezet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?