Ukkelaars vragen gemeente om verzetsheld Youra Livchitz te eren

youra_livchitz_en_1943.jpg
© RV
© RV

Youra Livchitz was een van de drie mannen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in april 1943 in Boortmeerbeek een deportatietrein naar Auschwitz tot stilstand bracht en zeventien mensen kon bevrijden. Dinsdag is dat 79 jaar geleden en daarom vraagt een dertigtal Ukkelaars via een burgerinitiatief aan de gemeente om hem te eren.

Op 19 april 1943 slaagden Youra Livchitz (25), Jean Franklemon (25) en Robert Maistriau (22) de trein van het 20ste konvooi tegen te houden in de buurt van Boortmeerbeek. De trein vervoerde 1.631 Joden van de Dossinkazerne in Mechelen naar Auschwitz.

Ze waren slechts uitgerust met een revolver, een zaklantaarn en enkele nijptangen en slaagden erin om 17 vrouwen en mannen uit een wagon te bevrijden, alvorens een Duitser hen beschoot en ze op de vlucht moesten slaan.

Verderop konden nog andere mensen uit de trein ontsnappen. In totaal zijn 236 mensen ontsnapt, van wie er 120 uiteindelijk hun vrijheid terug hebben gewonnen.

Het idee om een deportatiekonvooi tegen te houden werd niet gesteund door het Onafhankelijkheidsfront vanwege het grote risico. Youra Livchitz had daarom besloten om zelf de touwtjes in handen te nemen en helpers te zoeken.

Vereeuwigen

De Ukkelaars die nu het verzoek hebben ingediend, willen dat de gemeente Ukkel Youra Livchitz eert, de enige van de drie verzetstrijders die het met de dood moest bekopen.

Omdat hij de aanval op de deportatietrein had uitgedacht en uitgevoerd werd hij op 26-jarige leeftijd vermoord.

Volgens de ondertekenaars was dit de enige deportatietrein in heel Europa die werd tegengehouden door een extern optreden en waardoor minstens een deel van de inzittenden bevrijd kon worden.

De 29 ondertekenaars willen daarom dat het schepencollege en de gemeenteraad van Ukkel een gedenkplaat aanbrengt op de Brugmannlaan 247, de laatste woonplaats van Youra Livchitz.

Bovendien willen ze dat de gemeente postuum Youra Livchitz, Jean Franklemon en Robert Maistriau de titel van ereburger toekent.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?