ULB-rector schorst twee docenten wegens pesterijen

© ULB
| Rector Yvon Englert biedt in een video zijn excuses aan bij de betrokken leerlingen.
Updated: 06-06-2019 - 07:00

Vernederingen, beledigingen en ongepaste en racistische uitlatingen. Uit een rapport blijkt dat een aantal professoren aan de opleiding Tandheelkunde van de ULB, op de campus Erasmus in Anderlecht, hun studenten pestten. De universiteit stelt een tuchtonderzoek in. In afwachting van de resultaten zijn twee leerkrachten alvast tijdelijk geschorst.

Begin deze week ontving de directie van de ULB een rapport, zegt rector Yvon Englert in een video. Het gaat om een onderzoek uitgevoerd door het medisch studentenbureau, waarin een aantal studenten getuigt over pesterijen door docenten en assistenten van de opleiding Tandheelkunde.

De getuigen spreken over slagen, openbare vernederingen, beledigingen en ongepaste en racistische uitlatingen. "Als deze praktijken waar zijn, is het bijzonder ernstig," zegt de rector. "Ze druisen volledig in tegen de ethiek van onze universiteit."

Eigen zakken vullen

De docent die het vaakst genoemd wordt, zou zijn studenten ook verplicht hebben om gloednieuw materiaal aan te kopen van een specifiek merk. Een goedkoper merk of tweedehandsspullen waren uit den boze, en dus moest elke derdejaarsstudent 3.000 euro ophoesten. "De docent speelde tussenpersoon tussen ons en de leverancier. Hij had aandelen in het bedrijf", getuigt een studente in La Dernière Heure.

Sinds het 97 pagina's lange rapport bij de rector is neergelegd, lopen er nog diverse getuigenissen binnen. De feiten vonden allemaal ongeveer twee jaar geleden plaats. "We begrijpen niet dat dit nu pas aan de oppervlakte komt", aldus Englerts woordvoerder.

Twee docenten geschorst

De universiteit stelt vanaf volgende week dinsdag een tuchtonderzoek in om te zien welke maatregelen er moeten worden genomen. In afwachting van de resultaten zijn twee in het rapport genoemde docenten tijdelijk geschorst. De schorsing is bedoeld om de rust op de campus terug te laten keren, vooral tijdens de examenperiodes.

"Ik ben geschokt door deze zaak. Dit had niet mogen gebeuren", besluit Englert voordat hij zich verontschuldigt bij de slachtoffers. Hij belooft dat de universiteit ook structurele maatregelen neemt om te voorkomen dat dergelijke praktijken nog eens zouden voorvallen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?