Use-it verhuist opnieuw en zit nu in Ravensteingalerij

© Tine Declerck

Na drie jaar aan de Steenkoolkaai is Use-it, de infobalie voor jonge toeristen, onlangs verhuisd naar de Ravensteingalerij. Het is al de derde verhuizing op minder dan vijf jaar, maar deze keer wil Use-it veel langer op dezelfde stek blijven.

Use-it zat de voorbije drie jaar aan de Steenkoolkaai, net naast MicroMarché en reiscafé ViaVia. Eind juni verhuisde de balie echter naar de Ravensteingalerij, tussen het Centraal Station en Bozar. 

"Ons huurcontract liep af en we hebben bewust gekozen voor een meer centrale locatie", zegt hoofdredacteur Yannick Van Keer aan brusselnieuws.be. "Aan de Steenkoolkaai zaten we net buiten het toeristisch centrum. De Ravensteingalerij ligt veel dichter bij heel wat trekpleisters zoals het Museumplein, Bozar en de kathedraal. Door de nabijheid van het Centraal Station zijn er ook veel toevallige passanten."

Sinds de komst van Use-it naar Brussel in 2008 is de infobalie al drie keer van locatie veranderd. In 2010 moest Use-it wijken voor de start van de werken aan MuntPunt, en een jaar later trok de balie naar de Steenkoolkaai. Dat deed de populariteit aanvankelijk geen goed.

"Elke verhuizing betekent een beetje opnieuw beginnen omdat je opnieuw moet communiceren, en dat heeft altijd zijn weerslag op de bezoekersaantallen. Na drie jaar aan de Steenkoolkaai zaten we wel opnieuw op het niveau van de Greepstraat. Maar nu is het de bedoeling om te zorgen voor continuïteit. Een van de redenen waarom we voor de Ravensteingalerij kozen is dat we een huurcontract voor negen jaar konden tekenen."

In de recordjaren was Use-it goed voor bijna 20.000 bezoekers. Na een terugval tot iets meer dan 15.000 klokte de balie vorig jaar af op 17.000. De organisatie hoopt dat cijfer verder op te krikken op de nieuwe locatie.

Ook op de nieuwe locatie is het concept van Use-it nog hetzelfde. Toeristen kunnen er terecht voor een gratis koffie, wifi en de veelgeprezen stadskaarten van Use-it. De balie organiseert ook elke maandag een gratis rondleiding en geeft tips voor (nachtelijke) activiteiten in Brussel. 

De balie draait ook nog steeds grotendeels op vrijwilligers. "We zijn altijd op zoek naar jonge, enthousiaste Brusselaars die hun leeftijdsgenoten uit het buitenland weg willen wijzen in de stad."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?