Vrijdag 14 december: Nationale actiedag van de vakbonden  om de toenemende achteruitgang van de werkomstandigheden aan te klagen

| (archiefbeeld)

Vakbonden betogen voor betere financiering gehandicaptenzorg

© Belga
22/02/2019

De vakbonden van de gehandicaptenzorg protesteren vrijdag tegen de gang van zaken in de persoonsvolgende financiering. Ze willen dat de invoering voor de minderjarigen wordt uitgesteld tot het op punt staat voor meerderjarigen. Met zo'n 1.500 (cijfer van de vakbonden) trokken ze van het Brusselse Noordstation naar de ambtswoning van Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Op 14 maart hebben ze een overleg met Welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V).

De invoering van de persoonsvolgende financiering geeft mensen met een handicap zelf de mogelijkheid om te bepalen hoe en waar ze hun ondersteuning organiseren en biedt zorggarantie aan de zwaarste, meest dringende ondersteuningsvragen. Het aantal mensen op de wachtlijst voor het budget (of voor een hoger budget) is in 2018 gestegen tot bijna 15.000.

"Maar dat is niet het enige probleem", zegt Johan Van Eeghem van vakbond BBTK vrijdag op het Martelarenplein. "Er staan bijvoorbeeld ook kamers leeg omdat mensen hun budget nog niet hebben gekregen. Dat leidt tot onzekerheid in de instellingen, waardoor vertrekkend personeel niet wordt vervagen, of wordt vervangen door tijdelijke contracten."

Volgens vakbond LBC worden gebruikers en organisaties tegen elkaar uitgespeeld door de regering. "De werkdruk voor de werknemers neemt toe. Alsof de sector verantwoordelijk is voor de tekorten en de gebrekkige financiering."

Meer geld

De bonden vinden dat er dringend meer geld in het systeem moet worden gepompt. Ze worden daarin gesteund door de oppositiepartijen, maar ook Vandeurzen erkent dat er moet worden bijgestuurd. De komende legislatuur zal keuzes moeten maken, om te zorgen dat uiteindelijk iedere rechthebbende een budget krijgt, zei hij deze week in het parlement.

De vakbonden eisen dat het systeem niet wordt uitgerold naar minderjarigen vooraleer het op punt staat voor de meerderjarigen. "Dat is vandaag onze voornaamste boodschap aan de regering", aldus Van Eeghem.

Minderjarigen

Werkgeversorganisatie Vlaams Welzijnsverbond laat weten achter de uitrol naar minderjarigen te blijven staan. "Het principe dat personen met een handicap zelf hun zorg en ondersteuning kunnen aansturen, daar kán je niet op tegen zijn", schrijft de organisatie.

"Maar de transitie moet wel met de nodige zorgzaamheid gebeuren, de persoonsvolgende financiering voor meerderjarigen kan niet zomaar worden gecopy-pastet naar de minderjarige doelgroep. We moeten lessen durven te trekken uit het verleden."

De koepelorganisatie pleit onder meer voor een voldoende zorgvuldige onderbouwing, de nodige aandacht voor kwetsbare gezinnen en ook controle, zodat de middelen die de overheid ter beschikking stelt voor de ondersteuning van kinderen met een handicap daar effectief voor worden gebruikt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, zorgsector, vakbonden

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni