De vakbonden mikken op ten minste 2.000 deelnemers aan de staking.

Vakbonden mikken op tweeduizend deelnemers aan staking

JP
© BRUZZ
07/11/2019

Het gemeenschappelijk vakbondsfront ACOD, ACV OD en VSOA plant op donderdag een grote staking. Met de actie vragen ze om loonsverhoging voor de werknemers in de Brusselse openbare ziekenhuizen en lokale besturen. "De minimale dienstverlening in de ziekenhuizen zal wel gewaarborgd worden", belooft vakbondsman Maxime Nys (ACOD).

Naast de openbare ziekenhuizen, gemeentes en ocmw's doen ook organisaties zoals de Brusselse Keukens en de Buurthuizen mee. "Tijdens de wekelijkse dinsdagacties zagen we een grote stakingsbereidheid. Ik hoop dat we boven de tweeduizend deelnemers gaan geraken," zegt Maxime Nys van het ACOD.

De hinder zou volgens Nys moeten meevallen, hoewel hij niet kan garanderen dat er bij de lokale besturen geen diensten worden gesloten. "Het is aan de overheden om een oplossing te voorzien," zegt Nys. In de ziekenhuizen is de minimale dienstverlening wel gewaarborgd. Daar zal de dienstverlening vergelijkbaar zijn met die op een zondag. "De directie heeft ruimschoots de tijd gehad om deze te organiseren."

15 procent minder loon

Met de staking vragen de drie vakbonden om een loonsverhoging. "Ten opzichte van Vlaanderen en Wallonië verdienen Brusselaars 15 procent minder," zegt Nys. "We vragen voor iedereen een compensatie van die 15 procent, zeker voor de lage lonen. Er zijn mensen die de huur van hun appartementen niet meer kunnen betalen."

Tot slot vragen de vakbonden een verbetering van het welzijnsbeleid en een vier dagen durende werkweek voor alle gemeentes, naar voorbeeld van Anderlecht en Sint-Joost-ten-Node."

De stakers zullen op donderdag naar de Regentlaan trekken, naar het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS). Daar hopen ze ontvangen te worden. Indien het antwoord niet bevredigend is, zullen ze mogelijk de staking doorzetten. De stakingsaanzegging begon al woensdag om 19 uur en loopt mogelijk nog door tot vrijdag 8 november. De dinsdagacties worden mogelijk ook voortgezet.

Deze staking is er in één in een lange reeks van stakingen, die begon op 20 september 2018. Toen zamelden de vakbonden 10.000 handtekeningen in. Die werden afgegeven aan het kabinet-Vervoort. Sindsdien hebben de vakbonden niet stilgezeten. Vanaf juli staakten personeelsleden in de openbare ziekenhuizen regelmatig op dinsdag. Vanaf oktober deden ook de lokale besturen mee van zowat alle gemeentes.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , openbare ziekenhuizen , Irisziekenhuizen , staking , Brugmannziekenhuis , Brugmann , UVC Brugmann

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni