Vakbonden voeren dinsdag actie tegen Uber

© European Parliament
| De actie vindt plaats voor het Europees Parlement op het Luxemburgplein.

Het Europees Verbond van Vakverenigingen, een koepelorganisatie van Europese vakbonden, zal dinsdag actievoeren aan het Europees Parlement tegen taxi- en koerierdienst Uber. Opmerkelijk: ook de socialistische bond ABVV-BTB neemt deel, ook al sloot die vorige week een 'historisch' akkoord met Uber.

Er vinden in het Europees Parlement hoorzittingen plaats over de situatie van de Uber-chauffeurs en over de lobby-activiteiten van Uber. Journalisten legden vorige zomer op basis van gelekte documenten bloot dat Uber er een agressieve lobbystrategie op nahield. De hoorzitting moet ophelderen in welke mate die strategie een impact heeft gehad op de werkomstandigheden en rechten van de mensen die op het Uber-platform werken.

"Wij weigeren in de val van de multinational te lopen: de banalisering van een 'derde werkstatuut', dat de ondergeschiktheid van de werknemer in combinatie met de kwetsbaarheid van de zelfstandige combineert tot een werknemer zonder rechten", zegt de christelijke vakbond ACV in een persbericht. "Als deze situatie, waarvan de multinational nu al jaren misbruik maakt en dit in weerwil van wetten, administratieve en gerechtelijke uitspraken, voortduurt, zal dit onvermijdelijk alle sectoren van de economie en alle ondernemingen besmetten."

Nog volgens ACV zouden de chauffeurs en bezorgers van platformen zoals Uber en Deliveroo eigenlijk minstens het dubbele moeten verdienen. De vakbonden vinden dat wie voor Uber en Deliveroo werkt, als werknemer moet worden beschouwd en ook de rechten van een werknemer moet krijgen. "De autoriteiten moeten de platformen nu dwingen de regels te respecteren", luidt het.

'Historische deal'

Ook de transportvakbond ABVV-BTB neemt dinsdag deel aan de actie, bevestigt BTB-vakbondsman Tom Peeters. Nochtans pakte die bond vorige week uit met een 'historische deal' met Uber. Daarbij werden onder meer afspraken gemaakt over overlegmomenten en de vakbond krijgt ook een fysiek aanspreekpunt in het Belgische kantoor van Uber.

De andere vakbonden reageerden met onbegrip op de deal. De actie van dinsdag is volgens Peeters "niet tegen Uber, maar wel voor een betere wetgeving". ABVV zal er dan ook aan deelnemen, zegt hij. De vakbond en Uber blijven ondanks het akkoord van mening verschillen over het statuut van de chauffeurs.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?