| De actie ging uit van syndicalisten en activisten, met onder meer de bediendecentrales CNE en CGSP, de Gele Hesjes en Code Rood, de actiegroep die sinds woensdag de site van Engie in Flémalle bezet.

Vakbondsleden en activisten voeren actie aan hoofdkantoor Engie Electrabel

© Belga
06/07/2023

Vakbondsleden en activisten hebben donderdag omstreeks 11.30 uur actiegevoerd aan het hoofdkantoor van Engie Electrabel in Brussel. Met de actie 'Engie-aan-Zee' willen ze de stijgende energiearmoede aankaarten in het licht van de dividendenstroom van het Franse moederbedrijf.

Volgens politiezone Brussel Hoofdstad Elsene was een honderdtal actievoerders aanwezig. De politie hield rekening met mogelijke acties en was voortijdig ter plaatse.

De actie ging uit van syndicalisten en activisten, met onder meer de bediendecentrales CNE en en CGSP, de Gele Hesjes en Code Rood, de actiegroep die sinds woensdag de site van Engie in Flémalle (bij Luik) bezet. Met de actie 'Engie-aan-Zee' en het thema vakantie stellen de actievoerders dat één op de vijf Belgen en één op de drie mensen in Brussel en Wallonië niet op vakantie kunnen gaan door energiearmoede.

De actiegroep richt daarbij de blik op Engie Electrabel. "De Franse energiereus keert 3,4 miljard euro dividend uit aan zijn aandeelhouders. Het bedrijf garandeert de aandeelhouders om tot 2025 tot 75 procent van de winst voor hen te reserveren, alsook een minimumdividend van 0,65 eurocent per aandeel", aldus Code Rood.

"Wij eisen een permanente verankering van het sociaal tarief voor energie, in plaats van het einde ervan", duidt woordvoerder van Code Rood Boon Breyne. De tijdelijke uitbreiding van het sociaal tarief voor energie liep tot 30 juni 2023. Daardoor dreigt een half miljoen gezinnen het recht op het sociale tarief te verliezen, wat volgens de actievoerders zal leiden tot een bijna-verdubbeling van de factuur. "De stijging kan oplopen tot 87 procent voor mensen die zich al in een precaire positie bevonden", aldus Breyne. Voor de woordvoerder moet er een "democratisering" komen van de energiemarkt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Engie Electrabel, actie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni