Vakbondsman brandweer beschuldigd van racisme

© Eric Labourdette via Facebook
| Eric Labourdette, VSOA-vakbondsman bij de Brusselse brandweer.

Brussels parlementslid Hicham Talhi (Ecolo) legt een klacht neer tegen VSOA-vakbondsman Eric Labourdette van de Brusselse brandweer. In een Facebookpost noemde Labourdette de parlementariërs "bonobo's".

Labourdette deinst er niet voor terug om op sociale media te provoceren. Naar aanleiding van het geweld tegen politieagenten in Anderlecht deelde de VSOA-vakbondsman op 21 mei via Facebook "benieuwd te zijn naar de reactie van de bonobo-parlementsleden".

Voor Hicham Talhi, ondervoorzitter van het Brussels Parlement, is de maat vol. Het is niet de eerste keer dat het brandweerkorps in opspraak komt wegens racistische incidenten. "Mensen voor apen uitschelden, dat is gewoon plat racisme", reageert Talhi bij de RTBF.

Klacht tegen Labourdette

Labourdette zelf relativeert. "Ik richtte me tot alle parlementsleden, en maakte dus geen onderscheid op basis van kleur, ras of religie", aldus de VSOA-vakbondsman. Een uitleg de Talhi niet kan overtuigen. "Ik ben benieuwd wat de reactie zou zijn als een politicus of een journalist zo'n uitspraak zou doen."

Het Brussels parlementslid legde klacht neer tegen Labourdette, die zich binnenkort bij de VSOA zal moeten verantwoorden voor de Facebookpost. De directie van de vakbond onthoudt zich van commentaar. Labourdette riskeert een sanctie en wordt in het slechtste geval uitgesloten van de VSOA.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?