Kraantjeswater
© PhotoNews

Vanaf januari kunnen Brusselaars niet meer afgesloten worden van drinkwater

© Belga
24/12/2021

Vanaf 2022 kunnen Brusselse huishoudens niet langer afgesloten worden van drinkwater. Er komt ook een reeks maatregelen om de waterfactuur te temperen. Het Brussels Parlement heeft vrijdag een ordonnantie in die zin goedgekeurd. De meerderheid stemde voor, MR tegen, terwijl de rest van de oppositie zich onthield.

Brussels minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) maakte afgelopen zomer al bekend dat er een verbod zou worden ingevoerd op het afsluiten van water voor Brusselse gezinnen, nadat de Brusselse watermaatschappij Vivaqua had aangekondigd de factuur volgend jaar met 15 procent te verhogen. Dat verbod zal wel geflankeerd worden met allerhande maatregelen om wanbetaling te voorkomen.

Daarnaast krijgt ieder huishouden dat recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming vanaf volgend jaar automatisch een jaarlijkse sociale tegemoetkoming in de waterprijs. Het gaat om bijna een derde van de Brusselse gezinnen. De maatregel wordt na drie jaar geëvalueerd om te verzekeren dat het doel en de doelgroep bereikt worden. Huishoudens die het moeilijk hebben om de waterfactuur te betalen, krijgen bovendien de mogelijkheid om een afbetalingsplan aan te vragen met een termijn tot 18 maanden.

Tot slot keert Brussel ook terug naar de lineaire tarifering van het drinkwater. In 2006 voerde de hoofdstad een vorm van progressieve tarifering in, waarbij de waterprijs steeg met het totale verbruikte volume per persoon en er dus rekening werd gehouden met de gezinsgrootte, maar die maatregel heeft zijn sociale en ecologische doelstellingen niet bereikt, stelde de Brusselse regering vast.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, drinkwater, Alain Maron, vivaqua

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie