VGC gaat werking van Nederlandstalige bibliotheken in Brussel uitbreiden

© google
| Het Muntpunt is een voorbeeld van een bib met een open en participatief karakter.

De Nederlandstalige bibliotheken in Brussel doen het goed en dat moment is in de Vlaamse Gemeenschapscommissie aangegrepen om een resolutie over een ambitieus en uitgebreider beleid unaniem goed te keuren.

De resolutie voor het toekomstig beleid van de Nederlandstalige bibliotheken legt enkele duidelijke accenten. Om een zo groot mogelijk doelpubliek te bereiken dat verder reikt dan de uitleningen moeten de bibliotheken een open en participatief karakter krijgen waarin co-creatie met de samenleving wordt gestimuleerd. Samen met de burgers zal ze de dagelijkse werking worden ingevuld.

In de bibliotheek van de toekomst wordt digitalisering enorm belangrijk. Slimme technologische toepassingen dragen bij tot leessuggesties en tot het kritisch omgaan met de stroom aan informatie. De expertiserol voor de Nederlandse taal en het uitdragen van de taal blijft ook voorop staan binnen de werking van de bibliotheken.

Tenslotte vraagt de resolutie ook de inbedding van de lokale bibliotheken in Brussel in verschillende lokale, regionale, nationale en internationale netwerken.

"Met dit initiatief onderstreept de Raad van de VGC nogmaals het enorme maatschappelijke belang van de bibliotheken in Brussel. Deze zijn een sterke, verbindende factor in onze superdiverse stad. De bibliotheek van morgen zal andere functies vervullen dan vandaag. Onze resolutie vraagt dat het beleid hierop anticipeert, en proactief bakens verzet", verklaart hoofdindiener Paul Delva (CD&V).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?