VGC trekt 600.000 euro uit voor honderdtal zomerinitiatieven in juli

© PhotoNews

De eerste projectoproep van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) van Staycation BXL heeft geleid tot 94 initiatieven in de maand juli, die kunnen rekenen op een kleine 600.000 euro steun. De initiatieven moeten Brusselaars die deze zomer thuisblijven in juli een onvergetelijke 'staycation' bezorgen, stelt collegelid Pascal Smet. Tot 15 juli loopt het tweede deel van de projectoproep voor initiatieven in augustus, waarvoor nog eens bijna 400.000 euro wordt vrijgemaakt.

De staycation-projecten zijn verspreid over alle gemeenten van het Brussels Gewest. Sommige overschrijden de gemeentegrenzen, of strekken zich uit over het hele gewest. Zo zal je deze zomer kunnen kajakken voor een proper kanaal en zal je verspreid over heel het gewest vitrines opgefleurd zien door een aantal raamkunstenaars.

Er komt een human jukebox voor senioren en een concertaanbod voor woonzorgcentra. De projecten zijn divers en vaak erg origineel. Verder kunnen projecten als Manchester Plage op een subsidie rekenen.

Onder de noemer Staycation BXL promoten ook de 22 Brusselse gemeenschapscentra en de verschillende VGC-domeinen het zomeraanbod van het Nederlandstalige netwerk. Ze trekken naar de Brusselaars in (semi-)publieke ruimtes, spelen gericht in op de noden van de verschillende wijken, en zoeken actief de meer kwetsbare doelgroepen op. Alle info over Staycation BXL vind je op staycation.brussels.

"De mix aan projecten die we mochten ontvangen, getuigt van de bruisende creativiteit die onze stad rijk is, " zegt VGC-collegelid voor cultuur, jeugd en sport Pascal Smet. "Vaak zijn het buurtbewoners zelf die weten wat een wijk nodig heeft. De coronacrisis deed veel Brusselaars beseffen dat publieke ruimte in de stad er evengoed is om te ontspannen, om elkaar te ontmoeten, om te spelen en te sporten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?