Pascal Smet (one.brussels), Brussels Staatssecretaris, belast met Stedenbouw en Erfgoed, Europese en Internationale Betrekkingen, Buitenlandse Handel Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

| VGC-collegelid Pascal Smet (one.brussels-SP.A) benadrukte bij de bekendmaking dat het belangrijk is om 'in deze tijden vooral de kleinere kunstenaars voldoende ademruimte te geven'.

VGC verdeelt 2 miljoen euro over kunstenaars

© Belga
27/03/2020

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) besteedt twee miljoen euro aan een eerste subsidieronde ter ondersteuning van de Brusselse kunstensector. Anderhalf miljoen euro wordt geïnvesteerd in de werkingssubsidies van 51 kunstenorganisaties. In april wordt beslist wie in aanmerking komt voor het overige half miljoen voor projectsubsidies.

Dat maakt Brussels staatssecretaris en bevoegd VGC-collegelid Pascal Smet (one.brussels-SP.A) vandaag bekend.

Onder de 51 geselecteerde cultuurhuizen zijn er liefst 31 kleinere en middelgrote kunstenorganisaties die een verhoging van 10 procent op hun middelen krijgen. Daarbij zijn onder meer Werkhuis Walter in Anderlecht en het nomadisch kunstencentrum Moussem in de Ravensteingalerij.

'Zuurstof geven van onderuit'

Nadat de Vlaamse regering besloot om in de cultuursubsidies te snoeien, kwam de focus bij de verdeling duidelijk op experimenten, opkomend talent en kleinere kunstenaars te liggen. Er zijn ook zeven nieuwkomers die ondersteund worden.

"De vele bottom-up initiatieven die creatief en vernieuwend werk maken, maken Brussel uniek en zij moeten zuurstof krijgen, zeker in deze moeilijke tijden waarin de sector bijzonder hard wordt getroffen. Zij hebben de steun vanuit het beleid nodig en daar wil ik me 100% voor inzetten," zegt VGC-collegelid Smet.

De half miljoen euro aan projectsubsidies zorgen ervoor dat jong talent zich verder kan ontwikkelen en vernieuwen. De VGC zal de eerder toegekende subsidies bovendien blijven uitbetalen en houdt geen rekening met afgelastingen omwille van de coronacrisis. In april volgt er een beslissing over de tweede ronde van projectsubsidies. "Op deze manier honoreren we mee de veerkracht van Brussel, de kunstenorganisaties en zijn kunstenaars," aldus Smet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , VGC , coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni