© VGC

VGC zet in op sterker onthaal van nieuwkomers in Brussel

© Belga
01/02/2023

De Vlaamse Gemeenschapscommissie wil in de komende jaren de uitdagingen in het diverse Brussel aanpakken met een nieuw 'Plan Samenleven'. Dat kondigt VGC-collegelid voor Samenleven en Diversiteit Pascal Smet (one.brussels-Vooruit) woensdag aan in een persbericht. Binnen het plan wordt ingezet op verschillende pijlers die het Nederlands moeten bevorderen en discriminatie moet tegengaan.

Het samenlevingsplan van de VGC wil naar eigen zeggen de structurele vraagstukken en uitdagingen in de diverse hoofdstad aanpakken. Een eerste prioritaire pijler is een sterker onthaal voor nieuwkomers.

Het plan wil met brugfiguren nieuwe Brusselaars begeleiden naar diensten en vrijetijdsbeleving. En gemeenschapscentra moeten een scholenprogrammatie voorzien zodat alle kinderen in aanraking komen met cultuur.

Extra oefenkansen voor Nederlands vult de ontvangst van nieuwkomers aan. Zo zet Het Huis van het Nederlands een vrijwilligerswerking op met buddy's.

Strijd tegen polarisatie

De strijd tegen polarisatie en discriminatie maakt ook deel uit van het Plan Samenleven. De adviesraad Samenleven & Diversiteit wordt nieuw leven ingeblazen en waakt mee over het diversiteitsbeleid van de VGC.

De investeringen komen zowel vanuit de VGC als vanuit Vlaanderen, want het Brusselse plan sluit zich aan bij het Vlaamse Plan Samenleven van Vlaams minister van Inburgering en Gelijke Kansen Bart Somers (Open VLD). Samen voorzien ze op jaarbasis 1,2 miljoen euro.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie