| Op de beelden is een vuurwapen te zien en de Palestijnse vlag.

Video van gemaskerde mannen en kind met vuurwapen blijkt opname voor muziekclip

18/10/2023

De video waarin een paar jongeren met een Palestijnse vlag zwaaien en een revolver in de lucht houden (volgens sommige politici om de aanslag tegen Israël te verheerlijken - ruim twee weken geleden - of Hamas te steunen) is in werkelijkheid de opname van een muziekclip van een rapper uit Laken. Dat blijkt uit onderzoek van de VRT.

De afgelopen week hebben heel wat mensen, onder wie politici van de N-VA en Vlaams Belang, een video van een groep gemaskerde personen aan een crèche in de Marollen gedeeld. Het filmpje lokte veel reacties uit, vooral omdat enkele aanwezigen een Palestijnse vlag vasthouden en een kind een vuurwapen in de lucht houdt.

De beelden werden verspreid via het platform Radio Genoa en gedeeld door verschillende Vlaamse politici. Volgens sommige politici ging het om een steunbetuiging aan de Palestijnse verzetsbeweging Hamas. Anderen stelden weer dat de clip op de maandagavond was opgenomen na de aanslag waarbij twee Zweedse voetbalfans omkwamen.

De politie van de Stad Brussel had bevestigd dat de beelden dateerden van zaterdagavond. Verschillende media, waaronder BRUZZ, hebben het filmpje daarna gedeeld. Over de omstandigheden was toen nog niet veel duidelijk: de politie liet weten dat er een onderzoek gevoerd werd naar de omstandigheden waarin de video was gemaakt.

Op TikTok vond factchecker Rien Emmery de context van de opnames terug: het gaat om een videoclip van de Brusselse rapper met de artiestennaam 7.62. Een contactpersoon van de rapper heeft bevestigd dat de video hun opnames voor een clip toont. De videoclip werd gedraaid voor een nummer met de titel ‘Panthère’, dat eigenlijk al twee jaar oud is. De originele TikTok-video is intussen verwijderd.

Op het TikTok-profiel van 7.62 stonden verschillende andere video’s die VRT heeft ingezien en die een beeld geven van de avond waarop de videoclip is gedraaid. In de loop van de nacht van 17 op 18 oktober is ook het volledige TikTok-profiel van 7.62 offline gehaald.

Het is niet de eerste keer dat opnames voor muziekvideo’s van Brusselse rappers tot verwarring en zelfs politieonderzoeken leiden. In 2022 gebeurde dat met beelden van een valse overval in een buurtsupermarkt in Ukkel. Eerder deed de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene onderzoek naar de opnames van een videoclip in de Antwerpsesteenweg in de Noordwijk, waarin duidelijk een kalasjnikov in beeld kwam.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni