Vier op de tien niet-Europeanen in Brussel inactief

© PhotoNews
| Werkzoekenden in een Actiris-agentschap (archiefbeeld)

Ruim vier op de tien personen (43,1 procent) uit de niet-Europese beroepsbevolking in Brussel heeft of zoekt geen werk. Dat cijfer ligt iets hoger dan in Vlaanderen (41,1 procent), maar blijft nog een stukje lager dan in Wallonië (51,3 procent).

In Wallonië is meer dan de helft van de 25-tot 64-jarige burgers met een nationaliteit van buiten de EU-27 noch aan het werk, noch op zoek naar werk, blijkt woensdag uit een studie van de UGent. Maar ook Vlaanderen scoort qua inactiviteit voor personen met een niet-EU-27-nationaliteit slechter dan het gemiddelde van alle Europese landen, waar dat percentage 29 procent bedraagt.

In totaal is 44,2 procent van de personen met een niet-EU-27-nationaliteit in ons land inactief, waarmee België het slechter doet dan andere Europese landen.

België telt zowat 1.315.000 miljoen inactieven tussen de 25 en de 64 jaar. Daarvan hebben er dus 123.000 een nationaliteit van buiten de EU-27.

Opgedeeld naar geslacht zijn in België bijna zes op de tien van alle 25- tot 64-jarige vrouwen met een niet-EU-27-nationaliteit inactief, tegenover iets meer dan één op de vier van hun mannelijke tegenhangers.

Ruim vier op de tien (42,6 procent) van de inactieven met een niet-Europese nationaliteit hebben geen diploma secundair onderwijs. Meer dan 20 procent van de groep volgt momenteel ook geen opleiding.

Deze cijfers zetten ons land voor belangrijke beleidsuitdagingen, concludeert arbeidseconoom Stijn Baert. "Een aanklampend beleid dringt zich op", klinkt het.

"Cruciaal is dat werkgevers, werknemers en beleid stoppen met naar elkaar te wijzen, maar elk hun verantwoordelijkheid opnemen. Werkgevers moeten discriminatie erkennen en aanpakken. Maar het bestaan van ongelijke behandeling is geen reden om je best niet te doen op school of bij het zoeken naar werk."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?