Ramadan op werk. BRUZZ sprak met vier experts: Sabine Goossens, Fatima Bouchataoui, Nicolas Dingens en Patrick Loobuyck.

| BRUZZ sprak met vier experts: Sabine Goossens, Fatima Bouchataoui, Nicolas Dingens en Patrick Loobuyck.

Eenvoudig Nederlands

5 vragen over de ramadan op werk

Ine D'Hauwers, JP
© BRUZZ
14/03/2024

Moeten Brusselse bedrijven rekening houden met moslims die actief aan de ramadan meedoen? Wij stellen experts vijf vragen over de ramadan op het werk.

Wie zijn de experts die antwoord geven op de 5 vragen?

  • Nicolas Dingens (34), personeels- en organisatiecoördinator bij EnergyVision in Brussel
  • Sabine Goossens (52), hr-experte van Acerta Consult in Leuven. Gespecialiseerd in diversiteit en inclusie
  • Fatima Bouchataoui (54), educatieve medewerker bij de Brusselse organisatie Avansa Citizenne en moslima
  • Patrick Loobuyck (49), moraalwetenschapper en filosoof aan de UGent.

1. Is vasten moeilijk te combineren met werk?

Moslims vasten tijdens de ramadan tussen zonsopkomst en zonsondergang. Eten gebeurt dus in de vroege ochtend rond 5 uur en ‘s avonds omstreeks een uur zeven. Moslims slapen vaak minder omdat ze ‘s nachts opstaan. Daardoor zijn sommige moslims sneller moe tijdens deze maand.

2. Moet een bedrijf rekening houden met de religie van werknemers?

Nee, het is niet verplicht. Het personeel kan wel vragen om flexibiliteit van het bedrijf. Bijvoorbeeld door meerdere kleine pauzes in plaats van één lange middagpauze te vragen. Of voor mensen die ‘s nachts werken die vragen om tijdens de dag te werken. Alles aanpassen lukt meestal niet, maar een kleine aanpassing is ook fijn. Mensen die zich goed voelen, werken ook beter en zijn vaak gelukkiger.

3. Hoe vertelt een bedrijf het aan de andere medewerkers?

Een bedrijf moet goed uitleggen dat met iedereen rekening wordt gehouden, niet alleen met moslims. Dus ook met ouders die een kind van school moeten halen, bijvoorbeeld. Experts raden aan om altijd eerst goed te luisteren naar wat medewerkers nodig hebben. Als het bedrijf een aanpassing doet, moet de baas het ook uitleggen aan de rest van het personeel.

4.Geef eens een voorbeeld van een bedrijf dat rekening houdt met de ramadan?

EnergyVision is zo’n voorbeeld. Dat is een bedrijf voor zonne-energie in Jette. Wie daar gaat werken, kan van in het begin al zeggen of hij of zij mee wil doen aan de ramadan. Zo kan het bedrijf er rekening mee houden. Ook is in het kantoor een ruimte ingericht om te bidden. Het is mogelijk om vroeger te beginnen of om een langere pauze te nemen. Op de dag van Eid-al-Fitr (vaak vertaald als 'Suikerfeest') mogen medewerkers die vasten, stoppen om 14 uur.

5. Moet het Suikerfeest een officiële feestdag worden, zoals Pasen of Kerst?

In België zijn zes op de tien officiële feestdagen christelijk. Maar er zijn veel mensen in België met een andere religie. Er zijn al voorstellen geweest om van het Suikerfeest een officiële feestdag te maken.

Experts weten niet of dat de beste oplossing is. De moslimgemeenschap maakt minder dan tien procent uit van de Belgische samenleving. Dat betekent dat niet iedereen vrij wil nemen tijdens dat feest. 'Flexibele feestdagen’ zouden een betere oplossing zijn. Zo kan iedereen zelf kiezen wanneer hij of zij een vrije dag wil.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug. Lees hier het originele artikel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni