Vijf tips om fietsdiefstal te vermijden

CD
© BRUZZ
24/03/2023

Nog al te vaak worden fietsen in Brussel gestolen. Tijl De Groot van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene en oprichter van de Facebookpagina Veloflic Polbru geeft vijf tips om te voorkomen dat je stalen ros wordt gestolen.

Fietsdiefstal blijft een groot probleem in Brussel. Vooral wie een duurder model heeft, loopt veel risico. "De kans op diefstal volledig wegnemen is onmogelijk, maar je kan die wel significant verminderen", zegt De Groot.

Tip 1: Sluit je fiets

Het lijkt logisch, maar het is belangrijk dat je je fiets sluit, ook als het maar voor enkele minuten is. "Ook bij je thuis is het beter om je fiets altijd vast te maken", benadrukt De Groot.

Tip 2: Maak je fiets vast aan een vast punt

Je maakt je fiets best vast aan een vast punt, zoals een fietsenrek of een paal. Daarbij is het ook belangrijk dat er niet te veel speling zit tussen het slot en het vaste punt.

Je sluit je fiets best zowel aan het kader als aan het voorwiel. "Fietsdieven willen een onbeschadigde fiets, omdat ze die willen verkopen. Als je zowel het kader als het voorwiel vastmaakt, is de kans groter dat ze de fiets beschadigen", zegt De Groot. Als je alleen het voorwiel vastmaakt, riskeer je bovendien dat de dieven het wiel losdraaien en de rest van je fiets meenemen.

Tip 3: Parkeer je fiets op een zichtbare plaats

Als je je fiets op de openbare weg sluit, kies dan voor een zichtbare plaats. "Hoewel er niet altijd sociale controle is, werkt het nog altijd ontradend", zegt De Groot. "Het is toch iets moeilijker om een fiets te stelen waar veel mensen passeren, dan ergens waar zo goed als niemand aanwezig is."

De Groot raadt ook aan om voor een beveiligde parking te kiezen als dat mogelijk is. "Daar werden ook al fietsen gestolen, maar het heeft wel een ontradend effect." Ook is het beter om je fiets mee te nemen waar mogelijk. "Plooifietsen kan je vaak meenemen naar binnen. Ook bij andere fietsen kan je vragen of je die even binnen mag plaatsen."

Tip 4: Investeer in een goed slot

Ook een goed slot is belangrijk. Kies voor een beugel- of een U-slot. "Sloten van 10 euro volstaan echt niet", zegt De Groot. "Al is er geen enkel slot dat onbreekbaar is. Toch kan het bij een sterk slot soms 10 minuten duren om door te slijpen, terwijl je sommige goedkope sloten in 2 seconden kan doorknippen."

Tip 5: Registreer je fiets

Je kan je fiets registreren op het Brussels fietsregistratieplatform mybike.brussels. “We merken nog geen verschil in diefstal tussen geregistreerde en niet-geregistreerde fietsen, maar het helpt wel om de fiets terug te vinden”, zegt De Groot.

Toch gestolen?

Als je fiets toch werd gestolen, is het belangrijk om aangifte te doen bij de politie, zegt De Groot. "Plaats ook foto's in de verschillende Facebookgroepen voor gestolen fietsen in Brussel. De hele fietsersgemeenschap kan zo mee uitkijken of je fiets online te koop wordt gezet of ergens in de Brusselse straten staat."

De Groot raadt ook aan om zelf de verschillende verkoopplatformen zoals tweedehands.be en Facebook Marketplace in het oog te houden. "Als je je fiets op een van die platformen tegenkomt, kan je contact opnemen met Veloflic. Wij nemen dan contact op met de verkoper en doen ons voor als koper. Op die manier kunnen we de fiets recupereren."

Wie zich financieel wil indekken, is misschien gebaat bij een verzekering, al is dat niet altijd even makkelijk. Verzekeraars voeren alsmaar meer bijkomende voorwaarden in voor Brusselaars die een fietsdiefstalverzekering willen afsluiten. Ook zijn de premies door het hoge aantal diefstallen gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, fietsdiefstal, Tijl De Groot

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie