Villo: aantal diefstallen daalt sterk

JCO
© brusselnieuws.be
14/01/2013
De Villofietsen werden vorig jaar een stuk minder vaak het slachtoffer van diefstal. 176 exemplaren werden gestolen, terwijl er dat in 2011 nog meer dan 500 waren. Het totaal aantal deelfietsen in Brussel steeg nochtans tot boven de 3.000.

Van de 176 gestolen fietsen werden er bovendien 150 teruggevonden en opnieuw in dienst gebracht.

Het nieuwe cijfer duidt op een forse daling van het aantal diefstallen. In 2011 gingen dieven nog met 512 fietsen aan de haal, het jaar ervoor waren er dat zelfs nog 709. Het grootste deel van die fietsen, zo'n 70 procent, werd wel teruggevonden.

De daling is des te opmerkelijk omdat het totaal aantal Villofietsen het afgelopen jaar gevoelig steeg door de uitvoering van de tweede fase van het Villo-project. Inmiddels staan er meer dan 3.000 leenfietsen in de stations, terwijl er dat een jaar geleden nog 1.000 minder waren.

Onderdelen niet bruikbaar
Staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille (Groen) is blij dat "het fenomeen van Villodiefstal van voorbijgaande aard is. Het is duidelijk dat het aantal diefstallen van Villofietsen in Brussel op hetzelfde niveau ligt als andere steden die over een fietsdeelsysteem beschikken."

Als oorzaak voor de daling wijst het kabinet van De Lille op de zichtbaarheid en de herkenbaarheid van de fietsen. "Het heeft dus weinig zin er een te stelen voor eigen gebruik", zegt woordvoerster Heleen Van Pelt aan brusselnieuws.be. "Daarnaast zijn de onderdelen ervan niet of nauwelijks bruikbaar voor andere fietsen. Demonteren en de stukken verkopen is ook geen optie. Ten slotte merken we een grote appreciatie voor de Villofietsen bij het grote publiek. Ze worden beschouwd als openbaar bezit, waardoor mensen er meer zorg voor dragen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni