Vilvoordse moskeeën en troostbasiliek blijven extra bewaakt

© PhotoNews
| Hans Bonte (SP.A), burgemeester van Vilvoorde.

De extra bewakingsmaatregelen, die ten aanzien van moskeeën in Vilvoorde werden ingevoerd naar aanleiding van de aanslag in Nieuw-Zeeland tien dagen terug, blijven nog minstens tot 4 april van kracht. Naar aanleiding van haatberichten op sociale media werden ze na enkele dagen zelfs nog opgedreven en uitgebreid naar de Troostbasiliek. Dat heeft burgemeester Hans Bonte (SP.A) maandagavond gezegd tijdens de gemeenteraad in Vilvoorde.

"De vrijdag van de aanslag hebben we onmiddellijk vergaderd met vertegenwoordigers van de moskeeën en de korpschef en extra patrouilles ingesteld. Na een toevloed van wansmakelijke haatberichten op sociale media en in mails over onder meer het in brand steken van moskeeën werd vanaf maandag het toezicht opgevoerd en aan de moskeeën agenten geposteerd bij drukke momenten. Op vraag van de vertegenwoordigers van de Troostbasiliek, die zich ook bedreigd voelden, werden deze maatregelen ook daar toegepast. De maatregelen blijven van kracht tot het nieuwe overleg dat op 4 april plaatsvindt," aldus Bonte.

De Vilvoordse burgemeester vindt "het compleet onbegrijpelijk" dat de Nationale Veiligheidsraad naar aanleiding van de aanslag in Nieuw-Zeeland niets van zich heeft laten horen en geen richtlijnen uitvaardigde over wat er moest gebeuren. Ondanks de hoger vermelde uitingen op sociale media liet ook het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) het dreigingsniveau ongewijzigd.

Bij de aanslag op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland vielen in totaal vijftig doden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?