Vlaamse federale ministers vragen eengemaakte politiezone

© Herman Ricour

Hoewel er binnen de federale regering was afgesproken met geen woord te reppen over een fusie van de Brusselse politiezones, lijken enkele Vlaamse ministers binnen de regering zich daar niet langer aan te houden.

Een aantal Vlaamse ministers binnen de federale regering hebben laten verstaan voorstander te zijn van een eengemaakte politiezone in Brussel. Voor Alexander De Croo (Open VLD) is een fusie wel degelijk 'een structurele oplossing voor het probleem en geen antwoord op korte termijn'. Ook uitspraken van collega's Jambon (N-VA) en Geens (CD&V) wijzen in die richting.

Nochtans was er binnen de federale regering de afspraak gemaakt om dat idee deze legislatuur niet meer te behandelen. Premier Charles Michel (MR) lijkt in ieder geval niet op de hoogte te zijn. “Tijdens de ministerraad na de rellen is er niet gesproken over een fusie en in het rapport staat ook geen aanbeveling”, zo zegt hij aan De Morgen.

De uitspraak van Michel is niet onlogisch aangezien het vooral de Franstalige liberalen zijn die zich verzetten tegen het samenvoegen van de verschillende politiezones in onze hoofdstad.

'Slechts een handtekening nodig'
Brussels parlementslid Jef Van Damme (SP.A) heeft op Twitter al laten weten dat Jambon, als hij wil, de politiezones met een pennentrek kan fusioneren. "Jan Jambon kan met één handtekening onder een Koninklijk Besluit de Brusselse zones fusioneren. Na woorden ook graag daden van N-VA en co., graag."

Jan Jambon kan met één handtekening de Brusselse zones per KB fuseren. Na woorden ook graag daden van NVA en co, graag. @bruzzbe #brussel #politie "Vlaamse ministers vragen eengemaakte politiezone https://t.co/xFaqF4mA9a

— Jef Van Damme (@Jefvandamme) 20 november 2017

 

Rellen in Brussel

Op 11 november kwam het aan de Beurs in het centrum van Brussel voor het eerst tot rellen. In de weken daarna waren er opnieuw problemen.  

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?