Vlaamse regering gedagvaard wegens lakse aanpak luchtvervuiling

De Brusselse overheid werd eerder al met dezelfde aanklacht voor de rechter gedaagd. Dat gebeurde toen op initiatief van een groep Brusselaars en de ngo Client Earth.

Milieuorganisatie Greenpeace, de Antwerpse actiegroep stRaten-Generaal en burgers dienen een dubbele dagvaarding in bij de rechtbank van eerste aanleg in Brussel tegen de Vlaamse regering omdat die te weinig onderneemt tegen luchtvervuiling.

Recent gepubliceerde modelkaarten van de Vlaamse Milieumaatschappij tonen aan dat de Europese norm voor stikstofdioxide in tal van Vlaamse steden en gemeenten overschreden wordt. "Pas in 2030 verwacht men min of meer de norm te halen, twintig jaar nadat het in orde moest zijn. Dit is totaal onaanvaardbaar", zegt Thomas Goorden van stRaten-Generaal.

'Urgentieplan binnen de twee maanden'

De Europese wetgeving schrijft voor dat voor elke regio waar de EU-norm wordt overschreden een luchtsaneringsplan verplicht is. "Met onze dagvaarding eisen wij dat de Vlaamse overheid binnen de twee maanden zo'n urgentieplan inzake luchtvervuiling publiceert voor héél Vlaanderen", zegt Joeri Thijs van Greenpeace.

"Er moeten concrete maatregelen komen die de luchtvervuiling op korte termijn verbeteren en deadlines waarbinnen die zullen worden uitgevoerd", zegt Joeri Thijs van Greenpeace. De milieuorganisatie had vorig jaar al aangekondigd naar de rechter te zullen stappen.  

'Dieselverkeer aan banden leggen'

"Met campagnes en lobbywerk alleen botsen we op een muur. Men vindt dat er al veel gebeurd is, of dat de luchtkwaliteit al beter is dan enkele jaren geleden. Daarom stappen we nu naar de rechter", aldus Thijs.

In de dagvaarding worden maatregelen geëist om op korte termijn vooral de vervuiling door dieselverkeer aan banden te leggen. Ook wordt een verbod gevraagd op infrastructurele keuzes die de concentraties van stikstofdioxide verder zullen doen stijgen.

Greenpeace daagt ook de Waalse regering voor de rechter. Van beide regeringen worden ook representatieve metingen van de luchtvervuiling geëist, iets wat vandaag nog onvoldoende het geval is. De Brusselse overheid werd eerder al door Brusselaars en de ngo Client Earth voor de rechter gedaagd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?