| Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V)(r.) en Vlaams minister Benjamin Dalle (CD&V)(l.), bevoegd voor Brussel.

Vlaanderen wil jaarlijks 2.000 Brusselse werkzoekenden aantrekken

© Belga
21/06/2022

De Vlaamse regering wil meer Brusselse werkzoekenden aantrekken naar de arbeidsmarkt in Vlaanderen. Dat heeft minister van Werk Jo Brouns (CD&V) dinsdag aangekondigd in Diegem. Brouns heeft de ambitie om jaarlijks 2.000 Brusselaars extra naar een job in Vlaanderen te leiden. Ook Benjamin Dalle (CD&V), bevoegd voor Brussel, en Bernard Clerfayt (DéFI), Brussels minister voor Werk, scharen zich achter de boodschap.

In mei 2022 telde Actiris, het kantoor voor werkgelegenheid in Brussel, in totaal ruim 83.000 werkzoekenden. In Vlaams-Brabant alleen ging het om zowat 9.200 openstaande vacatures eind mei 2022. Sinds 2008 zijn er 6.000 extra Brusselaars aan de slag gegaan in Vlaanderen, maar de Vlaamse regering wil dat aantal nog omhoog brengen.

Volgens Actiris en VDAB, de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling, zijn er echter enkele drempels waardoor Brusselaars niet altijd de weg naar Vlaanderen vinden. Talenkennis is er daar een van. "Het zou kunnen dat we op vlak van taal de lat te hoog leggen", zegt minister Brouns.

"Werknemers kunnen de taal vaak ook leren op het terrein tijdens hun werk. Zo kunnen ze al sneller aan de slag gaan." Voorts zijn ook erkenning van diploma's, mobiliteit, studieniveau en kinderopvang belangrijke obstakels, blijkt nog uit de analyse van Actiris en VDAB.

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, is tevreden met de uitgesproken ambitie. "Werkgevers in Vlaams-Brabant smeken om geschikte kandidaten om de vele vacatures in te vullen. De nieuwe ambitie van Vlaanderen en Brussel moet helpen om de ergste noden te lenigen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni