Vluchtelingenwerk Vlaanderen stopt samenwerking met De Moor

Gunnar Cheyns, Rojin Ferho
© Belga
31/08/2023
Updated: 31/08/2023 18.02u

Op vraag van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) ging Vluchtelingenwerk Vlaanderen op zoek naar 300 plaatsen om de komende maand in extra opvang te voorzien. Maar nu zij alleenstaande mannen in de wachtkamer houdt, weigert de vzw nog verder samen te werken. Dat berichten de Mediahuiskranten.

Fedasil, de beheerder van het opvangnetwerk in België, klopte vorige woensdag op vraag van de staats­secretaris aan bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Omdat het aantal asielzoekers in ons land piekt, vroeg het de organisatie in een 'dringend verzoek' of het mogelijk was om noodopvang te bieden aan gezinnen met kinderen.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen schakelde snel, hoewel de vzw geen opvangpartner is en ze geen budget noch de expertise heeft om in opvang te voorzien. Tegen dinsdagmiddag was een noodopvangplek gecreëerd voor vijftig personen, achttien asielzoekers stonden klaar om ernaartoe te gaan.

Nu de Moor alleenstaande mannen in de wachtkamer houdt, trekt de vzw de stekker uit die samenwerking. "Mannen zijn ook mensen", zegt Tine Claus, de directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, in een open brief in de krant. "Het zijn echtgenoten, vaders en broers, en u heeft herhaaldelijk verklaard dat alles in het werk wordt gesteld om het opvangtekort op te lossen, ook voor hen."

Dit jaar dienden al zowat 19.000 asielzoekers een aanvraag in. Vluchtelingenwerk Vlaanderen merkt op dat het momenteel om opvallend meer families met kinderen gaat. "Mannen werden nu al slechts druppelsgewijs, na weken wachten, toegelaten. Door hen uit te sluiten zal de staatssecretaris allesbehalve kunnen vermijden dat er deze winter vrouwen en kinderen in kartonnen dozen slapen", klinkt het.

Drie mogelijke scenario's

De Moor zegt in een reactie dat haar deur blijft openstaan "voor iedereen die mee op zoek wil naar manieren om de uitstroom van erkende vluchtelingen te versnellen en wil zorgen voor noodopvang". Meer wil ze over de demarche van Vluchtelingenwerk Vlaanderen niet zeggen. Ze ging naar eigen zeggen tot de opvangstop over om te vermijden dat gezinnen met kinderen op straat terechtkomen.

In Het Laatste Nieuws zegt het kabinet-De Moor donderdag met drie mogelijke scenario's over de toestroom van asielaanvragen in ons land te werken: één waarbij de instroom laag is, één waarbij de instroom heel hoog is en iets ertussen. "In het meest optimistische scenario zouden er dit jaar 31.306 mensen asiel aanvragen in ons land, ofwel zo'n 2.600 per maand. In het worstcasescenario zijn dat er 3.530 per maand en loopt het totaal dit jaar op tot 42.356 aanvragen", luidt het.

De asielinstroom van januari tot en met april volgde de meest optimistische voorspelling. Voor de maanden mei (2.703 aanvragen), juni (2.740) en juli (2.972) zitten we eerder in het middenscenario. "Als we geen maatregelen genomen hadden op nationaal niveau, zouden wij allicht ook een stijging gekend hebben", aldus De Moor.

Thomas Willekens van Vluchtelingenwerk Vlaanderen legt uit wat er foutgelopen is tussen de vzw en het kabinet van staatssecretaris Nicole de Moor.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Nicole De Moor, vluchtelingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni