© Jef Van de Veire - BRUZZ

Vogels bemoeilijken huisvuilophaling

EDB
© BRUZZ
04/11/2018

Vuilniszakken die ’s avonds worden buitengezet, lopen wel eens het risico er ’s ochtends heel wat minder stevig uit te zien. De snoodaards van dienst zijn vogels die gaatjes in de zakken prikken. Twee schepenen uit Vorst en Elsene roepen op tot actie.

Het is een oud probleem. Witte vuilniszakken die ’s avonds worden buitengezet, zien er ’s morgens soms erg verschillend uit. Vogels durven in hun zoektocht naar voedsel immers wel eens gaatjes te prikken.

En dat zorgt voor overlast. Wanneer Net Brussel de zakken komt ophalen, blijft een deel van het afval op straat achter. Schepen van Openbare Netheid in Vorst Marc Loewenstein (Défi) en schepen van Netheid in Elsene Viviane Teitelbaum (MR) roepen het Gewest op om de verantwoordelijkheid op te nemen. Dat schrijft La Capitale.

Harde vuilnisbakken

Net Brussel laat het gebruik van harde vuilnisbakken nochtans toe. Sommige gemeenten, zoals Elsene, stellen ze zelfs gratis ter beschikking van hun inwoners. Maar in Vorst vinden ze dat geen goede oplossing. “Er zijn veel mensen die erg klein wonen en die geen ruimte hebben om grote vuilnisbakken te stockeren,” aldus Loewenstein.

Omdat ze er geen algemene regel voor wil opstellen, nodigt Brussels staatssecretaris voor Netheid Fadila Laanan (PS) de gemeenten uit om zelf te beslissen welke houding ze tegenover het probleem aannemen. Maar Loewenstein vindt dat er nagedacht moet worden over de ophaling zelf. “Waarom kan die niet in de namiddag gebeuren, opdat inwoners hun zakken gewoon nog ’s ochtends buiten kunnen zetten?”

Maar daar heeft Laanan haar twijfels bij. “Zelfs als Net Brussel bereid is erover na te denken, zal het erg moeilijk zijn om veranderingen aan te brengen in het schema van de ophaling. Het is een erg broos evenwicht.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Vorst, Samenleving, vuilniszak, vogels, Marc Loewenstein, Viviane Teitelbaum, Fadila Laanan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie