| Abdul Samadi

Vrouw van Schaarbeekse kruidenier opnieuw in België na machtsgreep taliban

CD
© BRUZZ
17/11/2021

In augustus startte Abdul Moqim Samadi, een Afghaanse kruidenier uit Schaarbeek, een petitie om zijn gezin uit Kaboel te evacueren. Zijn vrouw, Muqadas Samadi, was op 12 augustus naar daar getrokken om zijn zieke moeder te helpen. Net dan namen de taliban de macht over in het land. De vrouw is intussen veilig en wel in ons land.

Een paar dagen na haar aankomst in de hoofdstad Kaboel trokken de taliban de stad binnen en zat de vrouw met haar schoonmoeder en schoonzus vast. Ze waren bang om hun huis te verlaten, omdat de taliban geen vrouwen op pad laten gaan zonder de aanwezigheid van een man.

Abdul Samadi maakte zich zorgen en lanceerde samen met mensen uit zijn buurt een petitie om de Belgische autoriteiten te vragen zijn vrouw en familieleden te evacueren. Dat leverde niets op.

Moeder en zus blijven achter

Deze maand kon Muqadas Samadi Kaboel eindelijk verlaten met een vlucht naar Iran. De taliban staan namelijk enkel vluchten toe naar Pakistan, Iran en Qatar. Vanuit Iran vloog ze naar Turkije en vervolgens naar België.

De moeder en zus van Abdul Samadi bleven achter in Afghanistan. Zijn 16-jarige broer zou worden vastgehouden in een gevangenis aan de grens met Iran en Turkije.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni