| "9 op de 10 vrouwen worden lastiggevallen in de openbare ruimte," staat op het spandoek. Dat blijkt uit recente studie afgenomen onder vrouwen in de Franse Gemeenschap.

Vrouwen demonstreren voor veiligere openbare ruimte

JP
© BRUZZ
24/06/2023

Een vijftigtal vrouwen demonstreerde zaterdag bij de Kunstberg voor een inclusieve openbare ruimte is aangepast aan de behoeften van vrouwen. De actie werd georganiseerd door burgerinitiatief Women100, een Brussels netwerk dat zich buigt over bepaalde vraagstukken, waaronder de veiligheid van vrouwen in de publieke ruimte. "Consulteer vrouwen voordat de publieke ruimte wordt aangelegd."

"Negen op de tien vrouwen in Brussel zijn nog steeds het slachtoffer van intimidatie op straat of in het openbaar vervoer", zegt Nadia Hadad van W100, een collectief van honderd Brusselse vrouwen dat zich buigt over . Onder het mom 'Luid-Trots-Zichtbaar' komt het collectief zaterdagnamiddag samen op het Albertinaplein voor een manifestatie.

Dat negen op de tien vrouwen slachtoffer zouden zijn van straatintimidatie, bleek eerder al uit een studie van criminologe Léa Gosselin, die tijdens haar stage bij Waals parlementsllid Christie Morreale (PS), bij het Waals Gewest en de Franse Gemeenschap seksuele intimidatie in kaart bracht. Ze bevroeg 2.400 vrouwen tussen de 15 en 65 jaar oud om te weten te komen of zij de laatste twaalf maanden ongepast werden benaderd door mannen op straat.

"Studies tonen aan dat vrouwen minder vaak en op een andere manier gebruik maken van de openbare ruimte," gaat Hadad verder. "Ze moeten hun bewegingen vaak aanpassen aan de omstandigheden, bijvoorbeeld wanneer de straatverlichting of de verlichting in parken slecht is, of door een onveilige inrichting van de ruimte. Vrouwen zijn ook veel minder vertegenwoordigd in de openbare ruimte: slechts 7 procent van de straten in Brussel draagt de naam van een vrouw".

Inspraak

Met de actie vraagt W100 aan beleidsmakers om meer rekening te houden met vrouwen tijdens het ontwerpen van de publieke ruimte. Dat gaat veel breder dan het plaatsen van voldoende verlichting: denk aan toegankelijke trottoirs en metrostations voor mensen met een kinderwagen of rolstoel en seksistische reclames uit het straatbeeld weren.

Als beleidsmakers de inspraak van vrouwen vragen, zou dat een diverse groep vrouwen moeten zijn. "We moeten ook rekening houden met de behoeften van meer kwetsbare groepen vrouwen, zoals migrantenvrouwen of vrouwen met een etnische achtergrond, vrouwen met een handicap, alleenstaande moeders en LGBTQI+-vrouwen," zegt Hadad.

Tot slot vragen de vrouwen ook om meer te doen op vlak van preventie. Denk aan een uitgebreide politieaanpak tegen seksueel geweld in de openbare ruimte, bewustmakingscampagnes en opleiding.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni