VUB lanceert online test voor risico op besmetting met coronavirus

© Pixabay
| De symptomen van het coronavirus zijn moeilijk te onderscheiden van die van een gewone seizoensgriep.

De vakgroep huisartsgeneeskunde en chronische zorg van de Vrije Universiteit Brussel heeft een online test gelanceerd waarmee iedereen zijn of haar risico op besmetting kan inschatten. De test moet duidelijkheid scheppen en vooral voorkomen dat mensen zich onnodig zorgen gaan maken.

In België is dinsdag het eerste geval van een persoon die besmet is met het coronavirus vastgesteld. Hoewel het om een geïsoleerd geval gaat dat onder toezicht staat van de artsen, maken toch veel mensen zich zorgen. Niezen en hoesten is namelijk niet ongewoon tijdens de winterperiode, maar de symptomen van het coronavirus zijn moeilijk te onderscheiden van die van een gewone seizoensgriep.

De online test van de VUB zorgt dat de burgers aan de hand van een aantal eenvoudige vragen hun risico op besmetting goed kunnen inschatten en ze de juiste informatie krijgen over de symptomen van een griep, bronchitis, verkoudheid of longontsteking.

"We verwachten dat bij het eerste geval van een coronavirus in België, de zorgverstrekkers erg veel vragen zullen krijgen. De online test geeft mensen de mogelijkheid om zelf een correcte beslissing te nemen en zo de belasting voor de zorgverstrekkers te verminderen", stelt VUB-professor Dirk Devroey.

De vragenlijst en het algoritme zijn opgesteld aan de hand van de richtlijnen van de overheid en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de test wordt voortdurend geactualiseerd aan de hand van de meest recente informatie. De online test is opgesteld in zes talen: Nederlands, Frans, Duits, Engels, Spaans en Vietnamees.

Maakt u zich zorgen over een eventuele besmetting? Doe de test hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?