VUB-onderzoek naar trilmatras zet kwaad bloed bij kinesisten

© HHP
| Zo ziet de trilmatras eruit.

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) zal een onderzoek voeren naar de meerwaarde van trilmatrassen, die rugpijnen verlichten bij onder meer borstkankerpatiënten. Een doctoraatstudent wordt daar twee jaar voor betaald door de producent van die matras. Axxon, de beroepsvereniging van kinesisten, pikt dat niet. "Je weet nu al wat het resultaat van dat onderzoek zal zijn."

Andullatie is een controversiële behandeling om pijn te verlichten via een matras die trillingen en warmte uitstraalt. De Belgische producent Home Health Products (HHP) betaalt de Vrije Universiteit Brussel (VUB) 100.000 euro om de meerwaarde ervan te onder­zoeken.

'Negatieve ervaringen'

Daarom werd de VUB-leerstoel 'Andullation Care Research' opgericht, en dat schiet in het verkeerde keelgat bij de kinesisten. Beroepsvereniging Axxon trekt de onafhankelijkheid van dat onderzoek serieus in vraag. "Dit is geen normale gang van zaken", reageert voorzitter Peter Bruynooghe in De Standaard.

"Heel wat van onze kinés hebben negatieve ervaringen gehad met Home Health Products. De klachten gingen zowel over de twijfelachtige werking van het product als over de agressieve verkooptechnieken. En nu mag dat bedrijf zomaar een onderzoek financieren om de werking van andullatie wetenschappelijk te onderbouwen?"

Minstens 2.000 euro per matras

HHP heeft de exclusiviteit op de andullatie-techniek, waarover heel wat scepticisme bestaat. Er wordt sterk getwijfeld aan het medisch nut van een ritje op de trilmatras, alsook het prijskaartje van 2.000 tot 3.000 euro doet de wenkbrauwen fronsen. 

De VUB relativeert. "We willen net in alle onafhankelijkheid onderzoeken wat het effect nu precies is, dat kan zowel positief als negatief zijn", zegt onderzoekscoördinator Nele Adriaenssens. "Het principe van een leerstoel is net dat een bedrijf het geld op tafel legt, maar dat wij ons onderzoek in alle vrijheid uitvoeren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?