Manneken Pis in de Stoofstraat, toeristische attractie bij uitstek

| Manneken Pis is een van de bekendste toeristische trekpleisters van Brussel.

VUB-onderzoekers maken wiskundepak voor Manneken Pis

© Belga
20/07/2020

Onderzoekers van de vakgroep wiskunde van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) hebben een wiskundekostuum ontworpen voor Manneken Pis. Daarmee willen ze wiskunde als studiegebied onder de aandacht brengen.

Voor het ontwerp van het pak haalden de initiatiefnemers inspiratie bij de Griekse wiskundige Pythagoras. Het bestaat uit een wit-paarse toga - paars is de kleur van de faculteit wetenschappen aan de VUB - en een tulband die rust op een klak, een typische studentenpet.

Met de tulband wordt verwezen naar de reizen die Pythagoras ondernam naar Babylon. Daarnaast maakten de wiskundigen ook een accessoire dat de stelling van Pythagoras illustreert. Het gaat om een vlak met daarop een driehoek, met aan elke zijde daarvan een vierkant. De vierkanten aan de twee korte zijdes zijn gevuld met water en wanneer de constructie ronddraait, loopt het water van die twee vierkanten over in het derde en grootste vierkant.

'Manneken Pisthagoras'

"Manneken Pis heeft meer dan duizend verschillende kostuums die verwijzen naar de meest uiteenlopende thema's. Maar nog geen enkel pakje over wiskunde, dat nochtans een belangrijke plaats inneemt in ons dagelijks leven," zegt Ann Kiefer, postdoctoraal onderzoeker en een van de initiatiefnemers.

"Met 'Manneken Pisthagoras' hopen we wiskunde in eigen land en daarbuiten op de kaart te zetten." Het pak zal normaal gezien op 13 maart 2021 worden ingehuldigd naar aanleiding van Pi-dag op 14 maart.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Onderwijs , VUB , Manneken Pis , wiskunde

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni