VUB-onderzoekster wordt Brusselse wetenschapsambassadrice van het jaar

Lieve Lambrechts werd benoemd tot Brusselse wetenschapsambassadrice van het jaar. Zij is onderzoekster Toegepaste Fysica aan de VUB en was één van de kandidates van de WATS-campagne van Innoviris. Die campagne moet de plaats van vrouwen in wetenschappelijk onderzoek en innovatie in Brussel versterken.

WATS, of Women Award in Technology and Science, ging van start in oktober 2017. Zes kandidates, actief in uiteenlopende wetenschappelijke en technische disciplines, maakten elk een korte video waarin ze zichzelf voorstelden. Van 22 januari tot 4 februari waren er ook affiches van de kandidates in hun werkomgeving te zien in het Brusselse straatbeeld. Jongeren kregen tot 11 februari de kans om te stemmen voor hun favoriete kandidaat.

De vijf kandidates met de meeste stemmen moesten het op zondag 25 februari 2018 in de Sint-Gorikshallen tegen elkaar opnemen in een ‘pitch battle’. Daarna koos de WATS-jury met onder andere Lieven Scheire, Steven Stroeykens en Angelique Van Ombergen samen met de jongerenjury Lieve Lambrechts als ambassadrice omwille van haar communicatievaardigheden en de manier waarop ze haar onderzoek toegankelijk maakt voor het brede publiek.

Lambrechts zal het komende jaar beschikbaar zijn voor campagnes en evenementen rond wetenschapssensibilisering in Brussel en ontvangt daarnaast een som van 10.000 euro. De prijs werd uitgereikt door Fadila Laanan, Brussels Staatssecretaris voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Door inspirerende vrouwelijke wetenschappers in de kijkers te zetten wil Innoviris jonge meisjes aanmoedigen om voor een wetenschappelijke of technologische richting en carrière te kiezen. Nu is slechts 25% van de studenten die afstuderen in een wetenschappelijke of technische studierichting een vrouw.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?