VUB-rector voelt zich onder druk gezet om lezing Theo Francken niet te laten doorgaan

De rector van de Vrije Universiteit Brussel, Caroline Pauwels, voelt zich onder druk gezet in de kwestie rond de lezing van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) op dinsdag 15 mei aan de VUB. Een jaar nadat een eerste lezing op 2 mei 2017 werd afgebroken door hevig protest, moet die dit jaar onder verhoogde veiligheidsmaatregelen wel kunnen doorgaan.

"Als rector word ik herhaaldelijk gevraagd, zelfs onder druk gezet, om een of ander debat aan onze universiteit niet te laten doorgaan. Het woord verbieden valt nog net niet", stelt rector Pauwels in een persbericht. "De gemakkelijkste manier is hierop in te gaan. Controverses uit de weg gaan. Ni vu, ni connu. Ik beken dat die vragen mij soms 's nachts het slapen beletten, maar ik probeer vast te houden aan een voor mij heldere lijn: het garanderen en respecteren van het open debat en van het vrije denken", aldus Pauwels.

Staatsecretaris Francken komt op uitnodiging van het Liberaal Vlaams Studenten Verbond en Jong N-VA voor de tweede keer naar de VUB. De universiteit roept haar studenten en personeelsleden op om de vrijheid van meningsuiting te vrijwaren. Tegelijkertijd worden er extra veiligheidsmaatregelen getroffen zodat alle partijen, pro en contra, voldoende ruimte krijgen om hun mening te uiten en de confrontatie van ideeën op een vreedzame manier kan verlopen. De lezing vindt om 16 uur plaats in Aula Q op de campus van de VUB in Elsene.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?