VUB-studie: 7 op de 10 Belgen voorstander van artificiële intelligentie

Updated: 07-02-2019 - 10:37

Liefst 7 op de 10 Belgen zijn voorstander van technologie zoals robots en artificiële intelligentie. Dat blijkt uit een bevraging van de Vrije Universiteit Brussel gelanceerd bij 1.000 Belgen rond intelligente technologieën in hun dagelijkse leven. De aanleiding van de studie is de lancering van het boek Homo Roboticus in De Munt.

De Belgen vinden robots en AI voornamelijk een goede zaak, omdat ze routinetaken op het werk of in het huishouden kunnen uitvoeren. Het merendeel, 8 op de 10, vinden robots zelfs noodzakelijk om taken over te nemen die te gevaarlijk of zwaar zijn voor mensen.

Tegenstrijdig

Toch zijn de Belgen ook sceptisch, want meer dan de helft denkt dat een robot zijn job kan uitvoeren en 2 op de 3 Belgen denken dat er door robots en AI meer jobs zullen verdwijnen dan bijkomen.

"Er zitten contradicties in, want mensen vrezen voor hun eigen job, maar er denken ook heel veel mensen dat er voordelen zijn zoals in het huishouden of bij saai werk. De bewustwording is hierin heel belangrijk om zo de opportuniteiten en de gevaren te leren kennen en de juiste business modellen op te maken", stelt VUB-professor robotics Bram Vanderborght.

Homo Roboticus

In het boek Homo Roboticus, dat voorgesteld werd in De Munt, tonen de wetenschappers aan de hand van voorbeelden welke toekomstige relatie tussen mens en technologie kan ontstaan. Tegelijkertijd ontkrachten en geven ze meer uitleg over mythes als robots die via artificiële intelligentie de mensheid kunnen overheersen.

Voor de wetenschappers is een Homo Roboticus "een persoon die zich niet onderwerpt aan robotica en artificiële intelligentie, maar de technologie inzet ten voordele van zijn of haar leven, werk en maatschappij." De tien aanbevelingen die neergepend zijn vervolledigen die definitie en dienen om zowel de politici en hun beleid, maar ook vakbonden en bedrijfsleiders te inspireren tot actie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?