Waardig afscheid nemen in gerenoveerd mortuarium Anderlecht

begraafplaats_anderlecht.jpg
© Google Street view
| Begraafplaats Vogelenzang in Anderlecht
© Google Street view
| Begraafplaats Vogelenzang in Anderlecht

Het gemeentelijk mortuarium van Anderlecht gaat binnenkort weer open. Nieuw zijn drie aparte ruimtes, waar mensen sereen afscheid kunnen nemen van dierbare overledenen.

Wie vroeger een laatste groet wilde brengen in het Anderlechts mortuarium, moest dat achter een raam doen. De voorzieningen dateerden van de jaren vijftig, en dus was het mortuarium aan het Vogelenzangkerkhof hoognodig aan renovatie toe.

Binnenkort gaat het gemeentelijk mortuarium weer open, na een jaar renovatiewerken. Familieleden en vrienden kunnen vanaf dan afscheid nemen in drie aparte, sobere ruimtes.

Gratis voor armsten

Families met een laag inkomen kunnen gratis van de ruimtes gebruik maken, in tegenstelling tot bij privé-funeraria. Anderen zullen wel moeten betalen, maar die prijs ligt nog niet vast.

“Zelfs de armsten zullen een laatste groet kunnen brengen aan hun dierbare. Of dat nu een uur duurt of langer: dat kan zo lang als ze zelf wensen,” zegt Chantal Demaegt, gemeentelijk verantwoordelijke voor de begraafplaats, aan RTBF.

Niet overal

Voorlopig is alleen in Sint-Jans-Molenbeek een vergelijkbare dienst voorzien. In Brussel-Stad is een tijdelijk mortuarium, maar families kunnen daar wel de overledene een laatste groet brengen. Andere gemeentes hebben geen mortuarium.

Een gemeentelijk mortuarium betekent uiteraard wel een extra kost voor de gemeente. Het kostenplaatje van de renovatie in Anderlecht bedraagt 775.000 euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?