Wachtrijen tot drie uur aan vaccinatiecentrum Heizel

© Joy Mac
| De rij naar het vaccinatiecentrum is lang.
Updated: 04-03-2021 - 06:39

De wachtrij aan het vaccinatiecentrum Heizel is ook woensdag nog lang. Het duurt voor sommigen tot drie uur voor ze gevaccineerd zijn. Volgens een getuige is het wachten vooral voor de ouderen zwaar. De verantwoordelijke van Brussels Expo vraagt nu met klem aan de extra opgeroepen mensen om zich op voorhand in te schrijven.

Een lezer vertelt hoe ze buiten zo’n anderhalf uur heeft gewacht, dan nog eens drie kwartier binnen om tot slot na afloop nog een half uur onder observatie te moeten wachten. “Het verliep wel rustig, maar het was wel frustrerend dat het zo lang duurde. Ik ben 32 en zelfs mijn rug was kapot van het stilstaan," vertelt Joy Mac, die zelf ter plaatse is voor een vaccinatie.

"Erger vond ik het voor een oudere vrouw, die erg moe was, en eerder al op een trapje was gaan zitten. Uiteindelijk is ze gestruikeld, waar ze een bloedneus aan overhield. Ze is weggereden in een rolstoel."

Ook Mac vertelt dat ze in het Frans wordt aangesproken, zoals BRUZZ dinsdag al berichtte. "'Neemt u medicatie?' vroeg de persoon die me ging inenten. Ze noemde ook een specifiek medicijn, dat ik niet kende, dus dat was wel even ingewikkeld. Ik was wel verbaasd, want het zijn letterlijk twee vragen die ze in het Nederlands moeten stellen."

Zonder afspraak

Emin Luka, operationeel directeur van Brussels Expo, bevestigt aan de RTBF dat er veel mensen zijn en dat de stroom sinds maandag moeilijk te beheersen is: "Op dit moment staat er nog steeds een wachtrij van twee uur. Het probleem is dat er verschillende profielen zijn van mensen die naar het centrum komen. Er zijn er die zich online geregistreerd hebben en daarbij gaat het snel.”

Omdat er aanvankelijk niet genoeg mensen naar het centrum kwamen, werden ook bepaalde politiediensten, personeel van opvangcentra en andere zorginstellingen uitgenodigd om zich zonder afspraak te komen laten vaccineren.

“Het doel was de lege plekken in te vullen, maar het probleem is nu dat er wel heel veel mensen zonder afspraak komen en dat deze mensen in het computersysteem moesten worden geregistreerd met een hele reeks gegevens. Deze operatie duurt enkele minuten en veroorzaakt een enorme wachtrij," klinkt het.

Extra maatregelen

Om die reden wil Brussels Expo dat die extra groepen van politie en zorginstellingen niet meer zonder afspraak kunnen komen. De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) heeft een telefoonnummer geopend, zodat deze mensen zich daar gemakkelijk kunnen inschrijven. Het nummer is 02/214.19.19.

Er zal donderdag en vrijdag ook een extra registratieloket zijn om de inschrijvingen van de personen zonder afspraak te verwerken. Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie, benadrukt dat het gaat om een tijdelijke situatie, want vanaf volgende week moet iedereen die komt, opnieuw geregistreerd zijn.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?