Ukkel KMI Koninklijk meteorologisch instituut

| Ukkel KMI Koninklijk meteorologisch instituut

Warmste 28ste oktober sinds de start van de metingen

© Belga
28/10/2022

Vrijdag zal de Belgische geschiedenisboeken ingaan als de warmste 28 oktober sinds de start van de metingen in 1833. Op het middaguur was het 21,2 graden in Ukkel, staat te lezen op de website van het KMI. Zo is het vorige dagrecord van 20,2 graden op 28 oktober 1913 gesneuveld, zegt meteoroloog David Dehenauw op Twitter.

De hoge temperatuur hebben we te danken aan de "zuidelijke stromingen uit het subtropisch deel van de Atlantische Oceaan en Spanje", legt Dehenauw uit. "Die warme lucht komt naar ons." Het blijft nog enkele dagen bijzonder warm voor de tijd van het jaar, maar "tegen het einde van de herfstvakantie gaan we richting 12 graden", aldus nog Dehenauw.

"Wat hiermee vooral opvalt, is dat 40 procent van de dagrecords dateren van de 21e eeuw, terwijl die nog maar 22 jaar bezig is", zegt meteoroloog Frank Deboosere aan VRT NWS. "Daartegenover dateren de records van laagste temperaturen van het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Dat is niet toevallig. Dit is de opwarming van de aarde."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni