Wat als mannen 's avonds de straat niet meer op mochten?

© HD/BRUZZ
| Safiyatou en Yvon: "Wat als je naar de dokter moet?"

In oktober 2018 lanceerde de Amerikaanse activiste Danielle Muscato de vraag aan vrouwen: wat zou jij doen als mannen na 21 uur niet meer buiten mochten komen? De tweet oogstte duizenden reacties, met vele getuigenissen van aanrandingen en intimidaties. Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag trokken we door weer en wind om de Brusselaars dezelfde vraag voor te leggen.

Tweet Danielle Muscato

Grote ogen, een halve glimlach en een verwarde blik: tot zover de meest voorkomende reactie op onze vraag, die voor alle duidelijkheid louter bedoeld is om debat uit te lokken. Opmerkelijk allereerst ( en gelukkig maar misschien) hoe weinig Brusselaars weten wat een avondklok is.

Nog opvallender is hoeveel mensen, man of vrouw, ervan uitgaan dat ze de vraag verkeerd hebben begrepen en dat het in ons fictieve voorbeeld de vrouwen zijn die zouden moeten binnenblijven.

'Belachelijk'

We staan aan het Brusselse gemeentehuis te schuilen voor de regen als we onze eerste volmondige njet krijgen. Een vrouw die in het gebouw werkt vindt het maar niets: “Dat is ronduit belachelijk, in plaats van eerst meer in te zetten op sensibilisering en betere straffen voor mannen die vrouwen lastigvallen. Het gerecht in eerste instantie moet dit soort zaken serieuzer nemen.”

Daarmee is de toon gezet. Het merendeel van de geïnterviewden geven een gelijkaardige reactie, soms met meer nadruk op repressie, soms meer sensibilisering.

In het algemeen reageren mensen nogal verbolgen dat Brussel de rechten van een groep zou inperken voor de veiligheid van een andere. Safiyatou en Yvon zijn ronduit gedegouteerd door het idee: “Wat als je naar de dokter moet? Of een ander noodgeval? Het recht om vrijelijk te bewegen is fundamenteel, hè.”

Goed voor het verkeer

Maar één moeder-dochterduo vond de avondklok voor mannen een goed idee: “Wij komen niet veel buiten als het donker is, deels ook omwille van onze veiligheid. Als de mannen moeten binnen blijven zouden we toch veel meer op ons gemak zijn.”

André, een struis gebouwde Brusselaar die met zichtbaar genot een sigaret staat te roken is er ook wel voor te vinden, zij het niet uit principiële redenen: “Als je getrouwd bent zoals ik, waarom moet je dan als man nog buiten komen na 21 uur? Blijf gewoon thuis bij vrouw en kinderen.”

Ook Meryam ziet er wel wat in: “Er zouden in ieder geval minder ongelukken zijn in het verkeer", zegt ze lachend, maar echt serieus bedoelt ze het niet: “Het zijn rotte appels die vrouwen lastigvallen, daarvoor kun je niet alle mannen straffen, een vrouw kan je trouwens ook lastigvallen.” Een alternatief: “Een café voor vrouwen, dan zit je nog zo op jouw gemak.” (lacht)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?