'Wat na de hotels?' Daklozenorganisaties vragen bestuur om post-covidmaatregelen

© PhotoNews
| Dakloos in Brussel.

Lege hotelkamers en herbergen werden in het begin van de coronalockdown massaal beschikbaar gesteld om daklozen op te vangen. Maar die bijzondere opvang loopt eind september af. De daklozenorganisaties schrijven nu een brief naar het gewest om een blijvende inspanning te vragen. "We kunnen niet terug naar hoe het vroeger was."

"We moeten gebruik maken van deze uitzonderlijke omstandigheden. Het lijkt ons ondenkbaar en onmenselijk om een ​​terugkeer te overwegen naar hoe het vroeger was, net nu we hen een zekere stabiliteit hebben geschonken, en de verwachting van hoognodige basisvoorzieningen om op z'n minst gezond te blijven, er is. En nu wij bovendien een werkbaar organisatorisch kader hebben. We kunnen ze nu niet opnieuw op straat zetten."

Een brede waaier aan Brusselse daklozenorganisaties sloeg de handen in elkaar voor een korte maar krachtige brief aan Brussels minister van Volksgezondheid Alain Maron, en staatssecretaris voor Huisvesting en Gelijkheid van Kansen Nawal Ben Hammou. In de brief worden enkele voorstellen gedaan voor een toekomstig beleid inzake daklozen, waaronder de uitbreiding van het aantal vestigingen waar ze terecht kunnen. Sinds de lockdown verblijven zo'n 800 daklozen in hotelkamers en soortgelijke verblijven, die tijdens de coronacrisis toch niet ingevuld werden. Op straat maakten ze meer kans op een besmetting en zouden ze, nog meer dan gewoonlijk, zijn overgelaten aan hun lot.

De organisaties sturen de brief daags na het nieuws over de sluiting van een opvangplaats in de Trierstraat. Die opvangplaats voor 250 Brusselse daklozen moet bij gebrek aan financiering sluiten op 31 juli.

Vanaf september kunnen de voorlopig 800 daklozen die zijn gehuisvest in hotels en andere herbergen tijdens de coronacrisis, nergens heen. De daklozenorganisaties stellen dan ook voor om stapsgewijs de daklozen te herhuisvesten en toe te werken naar een situatie waarin er nauwelijks nog daklozen in de Brusselse straten moeten verblijven. Ze hopen dat de stad gebruik maakt van deze historisch uitzonderlijke situatie om het probleem terdege aan te pakken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?