Sluiting dreigt voor opvangcentrum: 250 daklozen op straat

KVDP
© BRUZZ
07/07/2020
Updated: 08/07/2020 14.48u
Ook in:
nl fr

Eind deze maand is het geld op voor het opvangcentrum voor daklozen in de Trierstraat. De federale regering draait de geldkraan voorlopig dicht. Daardoor belanden ruim 250 daklozen op 31 juli wellicht op straat.

"Voordien leefde ik op straat, in het Maximiliaanpark, waar het voor vrouwen gevaarlijk is. Hier in het opvangcentrum voel ik me veilig en ervaar ik geen stress. Ik ben hier aangekomen met gezondheidsproblemen, maar kreeg medische bijstand. Ik krijg ook sociale bijstand en word geholpen door een psycholoog. Over de sluiting van het centrum maak ik me erg zorgen. Waar gaan we leven? Ik weet niet wat we gaan doen."

Aisha*, een Eritrese vluchteling, is een van de 261 inwoners van het opvangcentrum voor daklozen in de Trierstraat. Ze belandde er enkele maanden geleden, net voor het begin van de coronacrisis in België, en maakt zich net als de andere inwoners zorgen over de toekomst van het opvangcentrum waarin ze verblijft.

Verlenging door corona

Dat centrum opende de deuren in de winter van 2018-2019 en zou aanvankelijk dienen voor de tweedelijnsopvang tijdens de winter. Het centrum, dat beheerd wordt door het Franstalige Rode Kruis in samenwerking met Dokters van de Wereld en CAW Brussel, werd financieel ondersteund door de federale regering.

Na haar eerste winterperiode kon het opvangcentrum ook buiten de winter openblijven dankzij financiering van het Brussels Gewest. Voor de voorbije winter voorzag de federale regering dan weer financiële middelen voor de noodopvang tijdens de winter. De federale regering hield het centrum langer open door de coronacrisis en voorzag daarvoor extra middelen tot eind juli. Maar een verdere verlenging komt er niet.

"Na de tweede verlenging is door minister Muylle duidelijk gemaakt dat de verlenging tot en met 31 juli de laatste verlenging van de opvang in de Trierstraat zou zijn, behalve als de toestand van de gezondheidscrisis opnieuw negatief zou evalueren", zegt de woordvoerster van federaal minister van Armoedebestrijding Nathalie Muylle (CD&V). "Dit is echter niet gebeurd."

'Federale regering wijst naar Brussel en omgekeerd'

Op 31 juli zal het centrum de deuren wellicht moeten sluiten, tenzij de Brusselse regering de financiering opnieuw overneemt tot het begin van de winteropvang. "De gesprekken met de federale regering lopen nog", klinkt het vanop het kabinet van bevoegd minister in Brussel Alain Maron (Ecolo).

"Dat horen we al maanden", zucht Joachim Joris, coördinator hulpverlening voor CAW Brussel in het opvangcentrum. "We hebben Maron en Muylle uitgenodigd, maar we hebben hen nog niet gezien. De federale regering wijst naar de Brusselse regering en omgekeerd."

Volgens Joris ziet de overheid het centrum als een crisisoplossing in de winter, terwijl het om een structureel probleem gaat dat niet seizoensgebonden is. "De federale regering ondersteunt ons wel voor noodopvang als een soort van pop-upcentrum tijdens de winter, maar het gaat om een permanente noodsituatie", zegt Joris. "In Brussel is dakloosheid een structureel probleem waarvoor een structurele aanpak nodig is."

Structurele aanpak

Die structurele aanpak voorzien het CAW Brussel, het Rode Kruis en Dokters van de Wereld enigszins in de Trierstaat. Waar daklozen in andere opvangcentra vaak kunnen rekenen op bed, bad en brood is er in de Trierstraat ook begeleiding door onder meer psychologen, dokters en juristen. Bovendien is het centrum 24 uur op 24 open en kan elke dakloze, met of zonder papieren, er op een verblijf van minstens één maand rekenen.

"Die intensieve begeleiding loont en is uniek in Brussel", zegt Joris. "Dankzij de constructieve samenwerking en de expertise van de partners werd een positieve uitstroom gerealiseerd bij 60 procent van de inwoners."

Sinds de opening van het centrum werden er 2.459 verschillende mensen opgevangen. Van alle kinderen die er werden opgevangen, kreeg ruim 70 procent een plek op een Brusselse school.

Momenteel verblijven er nog 261 mensen in het centrum, waaronder 41 kinderen in gezinnen, 58 alleenstaande vrouwen en 18 niet-begeleide minderjarigen. Waar zij na 31 juli terecht kunnen, weet ook Joris niet. "Wij maken ons zorgen over het lot van deze mensen. Bovendien is de coronacrisis nog niet voorbij en kunnen we niet voorspellen of en wanneer er een tweede piek komt. Het gaat hier om mensen op straat, kwetsbare mensen die geen hulp kunnen krijgen. Dat is onbegrijpelijk."

*Aisha is een schuilnaam.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Etterbeek, Samenleving, opvangcentrum, opvangcentrum Etterbeek, Rode Kruis, CAW

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni