Nieuw opvangcentrum voor asielzoekers opent woensdag in Etterbeek

© Google maps
| De ingang van het nieuwe opvangcentrum komt in de Froissartstraat te liggen.

In het voormalige Parc Leopoldziekenhuis in Etterbeek zal vanaf woensdag een honderdtal asielzoekers opgevangen worden. Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang voor asielzoekers, opent er een nieuw opvangcentrum dat minstens een jaar zal openblijven.

Dat heeft Fedasil maandag samen met de gemeente Etterbeek aangekondigd op een persconferentie. Het opvangcentrum zal in het gebouw van het voormalige Parc Leopoldziekenhuis komen, in de Froissartstraat. Het is dus gelegen in het hart van de Europese wijk, tussen de Belliardstraat en het Jourdanplein.

“Hoewel de plaats die de federale overheid heeft gekozen niet ideaal is omdat ze in het centrum van de stad ligt, vereist de huidige situatie toch dringende oplossingen”, zegt Fedasil in een gezamenlijk persbericht.

De beslissing dateert al van eind vorig jaar en werd in januari goedgekeurd door de ministerraad, vóór de coronacrisis. "Intussen mogen we geen nieuwe asielzoekers meer opvangen in de bestaande structuren en is ons gevraagd om die personen zoveel mogelijk van elkaar te spreiden", zegt woordvoerster Mieke Candaele van Fedasil aan BRUZZ. "We hebben die extra plaatsen dus zeker nodig."

Fedasil zal morgen een brief onder de buurtbewoners verspreiden met extra toelichting. Daarin wordt uitgelegd dat de bezetting in de bestaande opvangstructuren in ons land de laatste maanden in stijgende lijn zit. “Deze toename is toe te schrijven aan het stijgend aantal asielaanvragen in België en ook aan een langere duur van de asielprocedure”, klinkt het.

Tijdelijk

Het nieuwe opvangcentrum moet daarom als tijdelijke buffer dienen om asielzoekers onderdak te bieden. In eerste instantie opent het centrum voor een periode van één jaar, met een mogelijke verlenging van maximaal zes maanden. Dat heeft Fedasil contractueel afgesproken met de eigenaar van het gebouw, de nv Novo Belgium Holding. De gemeente Etterbeek heeft die overeenkomst goedgekeurd.

De eerste asielzoekers zullen vanaf deze week kunnen intrekken in het gebouw. Het gaat om een veertigtal personen, zowel alleenstaanden als personen in gezinsverband, die momenteel in het aanmeldcentrum Klein Kasteeltje verblijven. De voornaamste landen van herkomst zijn Afghanistan, Syrië, El Salvador en Palestina.

"Al die mensen zijn tweemaal getest op het coronavirus in het Klein Kasteeltje", benadrukt Candaele van Fedasil. "Er zal dus niemand met een besmetting in het nieuwe opvangcentrum trekken."

Het centrum zal worden beheerd door het bedrijf G4S en de bewoners zullen vanzelfsprekend de huidige lockdownmaatregelen moeten naleven. De gemeente Etterbeek belooft bovendien voldoende begeleiding en evaluatie.

Privéschool

Behalve een opvangcentrum komt er vanaf september ook een privéschool in hetzelfde gebouw. De Steinerschool EOS, die momenteel nog in de Louis Schmidtlaan is gelegen aan de andere kant van Etterbeek, verhuist komend schooljaar naar de Europese wijk. De school telt ongeveer 130 leerlingen.

De ingang van de school zal zich wel in de Steenweg op Etterbeek bevinden, die van het opvangcentrum in de Froissartstraat. “De twee gebouwen zijn dus volledig gescheiden”, zegt de gemeente nog.

Parc Leopoldziekenhuis_Steenweg op Etterbeek_privéschool EOS_Fedasil opvangcentrum
© Google maps
| De ingang van de privéschool komt in de Steenweg op Etterbeek te liggen, aan de andere kant van het gebouw.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?