© Frederik Lamote

Werken Bar Eliza nog altijd niet gestart: 'Nu is de plek echt een stadskanker'

CD
© BRUZZ
08/06/2022

De werken aan het paviljoen Vanaudenhoven zijn nog altijd niet begonnen. Dat was vier zomers lang de plaats voor pop-up Bar Eliza, een burgerinitiatief gefinancierd via een crowdfunding. Nu staat het gebouw leeg. “Niemand weet wanneer de werken zullen starten en wat de nieuwe invulling zal zijn,” zegt Frederik Lamote, die mede-initiatiefnemer was van Bar Eliza.

Bar Eliza was een burgerinitatief dat in 2016 werd opgezet. Het gebouw is van de gemeente Koekelberg en wordt beheerd door Leefmilieu Brussel. “Aanvankelijk kregen we de toestemming om de bar één jaar uit te baten, maar dat werd jaar na jaar verlengd. Na vier jaar moesten we uiteindelijk stoppen, omdat het paviljoen verbouwd zou worden,” licht Lamote toe.

De werken stonden eerst gepland voor de zomer van 2019. “We zijn drie jaar later en ondertussen is de plek een echte stadskanker geworden,” zegt Lamote. “We hebben geen idee wanneer de werken zullen starten en wat de nieuwe functie zal zijn. Er is echt geen transparantie.”

Coronacrisis en bouwvergunning

Volgens Leefmilieu Brussel moest de tijdelijke ingebruikname van het paviljoen door bar Eliza tijdens de coronacrisis worden stopgezet. "Het project liep toen vertraging op omdat we op een bouwvergunning zaten te wachten," zegt woordvoerder Pascale Hourman. "De bouwvergunning, die in februari 2019 werd aangevraagd, is op maandag 16 mei 2022 verleend."

Volgens Hourman kunnen de werken nu worden opgestart na eventuele aanpassingen van het dossier na de toekenning van de vergunning. "De vergunningsprocedure duurde veel langer dan verwacht, onder andere omdat het dossier moest worden gewijzigd naar aanleiding van het advies van het Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen," zegt Hourman.

(Lees verder onder Instagrampost.)

Eerder werd gezegd dat het paviljoen verbouwd zou worden tot de vaste stek van de parkwachters, met op de benedenverdieping een polyvalente zaal voor sociaal-culturele activiteiten die wordt beheerd door de gemeente Koekelberg. Leefmilieu Brussel bevestigt opnieuw dit idee.

Bar Eliza komt dus wellicht niet terug. In 2019 zei toenmalig schepen Tinne Van der Straeten (Groen) nog dat de gemeente Bar Eliza wou behouden en zou kijken hoe de werking uitgebouwd zou kunnen worden. "Of Bar Eliza terugkeert hangt niet zozeer van de gemeente af. Het is namelijk geen initiatief van de gemeente, wel van de Platoo en een heleboel vrijwilligers. Maar het gemeentebestuur zal heel blij zijn als de bar terugkomt. We willen dat het initiatief blijft bestaan."

“Bar Eliza is opgestart via VZW Growfunding en dus met geld van de burgers. We hebben nooit steun of middelen van de overheid gekregen,” zegt Lamote. “En nu staat het al de hele tijd leeg. Dat is erg spijtig, want we hebben er heel veel energie in geïnvesteerd.”

Lamote: "Dit project is nooit financieel gesteund. GC De Platoo heeft hier vier jaar lang z'n best voor gedaan. Nu staat het te verkommeren. Dat is lachen met de mensen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie