Werkloosheid in Brussel licht gestegen

© PhotoNews

Brussel telt bijna 90.000 werkzoekenden, een stijging van 3 procent vergeleken met juni 2020. Dat meldt Actiris vrijdag in een persbericht. De Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst schreef in juni wel meer dan dubbel zoveel vacatures uit dan een jaar geleden, maar die cijfers moeten "voorzichtig geïnterpreteerd worden".

Eind juni telde het Brussels gewest 87.940 werkzoekenden en had het een werkloosheidsgraad van 15,4 procent. Dit betekent een stijging van 2.539 personen (+3 procent) op jaarbasis. Op maandbasis noteert Actiris een stijging van 291 personen (0,3 procent). De jongerenwerkloosheidsgraad bedraagt op zijn beurt 21,4 procent. Brussel telde 7.883 jonge werkzoekenden in juni 2021, 250 minder dan een jaar geleden (-3,1 procent).

De relatief kleine stijging in de klassieke werkloosheidscijfers wordt verklaard door het feit dat veel werkgevers tijdens de coronapandemie een beroep deden op tijdelijke werkloosheid, omdat hun activiteiten stilgevallen waren na de dringende maatregelen die werden genomen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Daardoor kunnen ondernemingen massale ontslagen vermijden. Om recht te hebben op een tijdelijke werkloosheidsuitkering, hoeven werkzoekenden niet ingeschreven zijn bij de openbare tewerkstellingsdiensten.

Verder ontving Actiris in juni 5.272 werkaanbiedingen. Dat is een stijging van 130,5 procent vergeleken met juni 2020 en van 91,1 procent ten opzichte van juni 2019. De cijfers moeten echter voorzichtig geïnterpreteerd worden. Enerzijds is er een verbeterde registratie van het aantal interim-werkaanbiedingen en de werkaanbiedingen van overheidsdiensten, anderzijds kan de toename ook verklaard worden door een geleidelijk herstel van de economische activiteit in de sectoren horeca, handel en vervoer.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?