Werkloosheid stijgt in Brussel

© Belgaimage
| Actiris is sinds 1989 de officiële instantie die instaat voor vorming en begeleiding van werklozen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Brussel telde in november meer werklozen dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de cijfers die arbeidsbemiddelaar Actiris heeft vrijgegeven. Ook de Vlaamse werkloosheid zit in de lift.

Brussel telde in november 86.160 werklozen: 0,8 procent meer dan een jaar geleden. Het is de tweede maand op rij dat de werkloosheidscijfers in het gewest licht stijgen. De jongerenwerkloosheid (onder de 25 jaar) stijgt sneller: met 8,4 procent tot 9.701.

Dat brengt de werkloosheidsgraad in Brussel op 15 procent. Bij jongeren is dat 25,1 procent. Of met andere woorden: één op de vier Brusselse jongeren die beschikbaar is voor de arbeidsmarkt zit zonder werk.

Actiris wijst naar de economische conjunctuur en de komst van Oekraïense vluchtelingen als meest waarschijnlijke verklaring voor de lichte stijging. De toename bij de jonge werklozen is volgens de arbeidsbemiddelingsdienst grotendeels te wijten aan het grote aantal jongeren dat tijdens de coronacrisis in 2020 en 2021 ervoor koos om verder te studeren en zich pas de voorbije maanden kwam inschrijven als werkzoekende.

Ook in Vlaanderen is de werkloosheid in november gestegen, voor het eerst in ruim anderhalf jaar.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?