| Vlaams minister voor de Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA).

Weyts: 'Wie geen Nederlands leert, moet ook geen uitkering krijgen'

MV, SN
© BRUZZ
26/06/2019

De kennis van het Nederlands in de Vlaamse Rand rond Brussel is licht gedaald, zo blijkt uit de nieuwe taalbarometer daar. “Wie geen moeite doet om Nederlands te leren, moet ook geen Vlaamse uitkeringen meer krijgen,” zegt aftredend Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) in een reactie aan onze redactie. "Franstaligen in de Rand die ons opgeven, zullen wij ook opgeven."

In opdracht van de Vlaamse overheid verdiept de Taalbarometer zich ook in de Vlaamse Rand. Een nieuwe update toont dat het aantal inwoners dat het Nederlands goed beheerst 1,1 procentpunt gedaald is: van 69,6 procent in 2014 naar 68,5 procent nu. Die daling situeert zich vooral bij de Belgen die thuis geen Nederlands spreken, maar die daling blijft ook daar miniem: van 77,5 procent dat het Nederlands beheerste in 2014 tot 76,3 procent nu.

Aftredend Vlaams minister voor de Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) is daar niet mee opgezet. “20 procent van de Franstalige Belgen spreekt geen gebenedijd woord Nederlands en toont geen affiniteit met de lokale Vlaamse gemeenschap. Als die mensen onze gemeenschap opgeven, zullen wij hen ook opgeven.”

"Niet-Belgen zijn betere Belgen dan Franstalige Belgen"

Ben Weyts (N-VA)

Concreet vraagt Weyts zich af of Belgen die in Vlaanderen wonen maar het Nederlands niet beheersen, nog recht moeten hebben op werkloosheidsuitkeringen of sociale tegemoetkomingen. “Voor wat, hoort wat,” klinkt het.

Bij de niet-Belgen spreekt 24,5 procent Nederlands, dat is 10 procent meer dan in 2014, maar wel fors minder dan de 76,3 procent bij de niet-Nederlandstalige Belgen. Toch haalt Weyts uit naar de Franstaligen. “Niet-Belgen zijn betere Belgen dan Franstalige Belgen,” zegt Weyts. “Zij zijn wel steeds meer bereid om Nederlands te leren.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Ben Weyts , taalbarometer , Vlaamse Rand

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni