Wie basispakket energie niet kreeg, kan dat vanaf 23 januari aanvragen

20210119 1783 Energiearmoede Thermostaat 4 20210119 1783 Energiearmoede Thermostaat 4
© Shutterstock
| De federale regering kwam in het licht van de torenhoge energieprijzen met verschillende maatregelen op de proppen voor de consument.
© Shutterstock
| De federale regering kwam in het licht van de torenhoge energieprijzen met verschillende maatregelen op de proppen voor de consument.

Wie de energiepremie voor de maanden november en december op 23 januari nog steeds niet gekregen heeft, kan die vanaf dan aanvragen bij de federale overheidsdienst Economie. Het basispakket elektriciteit en gas bestaat uit een korting van maximaal 392 euro voor gas en elektriciteit samen over twee maanden.

De federale regering kwam in het licht van de torenhoge energieprijzen met verschillende maatregelen op de proppen. Zo wordt het 'basispakket 1' toegekend aan huishoudens die op 30 september 2022 een lopend contract hadden voor gas en/of elektriciteit. De basispremie komt neer op 61 euro per maand voor elektriciteit en 135 euro voor gas.

Enkel variabele contracten komen in aanmerking. Wie een vast contract heeft, komt enkel in aanmerking als dat afgesloten of hernieuwd werd na 30 september 2021. Wie het sociaal tarief geniet, krijgt de premie niet.

De meerderheid krijgt de premie automatisch toegekend via de energieleverancier. Soms is dat niet het geval, bijvoorbeeld omdat de klantgegevens bij de leverancier niet overeenkomen met het Rijksregister.

"Zag je op 23 januari 2023 het eerste basispakket niet verschijnen op je elektriciteits- of gasfactuur terwijl je wel aan alle voorwaarden beantwoordt? Dan kan je vanaf dan bij de FOD Economie een aanvraag doen voor het eerste basispakket", klinkt het. Aanvragen kan tot en met 30 april, de FOD communiceert er later nog uitgebreid over.

De premie werd intussen verlengd voor januari, februari en maart.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?