winterpret Kerstmarkt

Winterpret start met bewakingsagenten en fouilleringen

© brusselnieuws.be
27/11/2015

Winterpret gaat van start. Dat heeft het stadsbestuur bevestigd op een persconferentie. Er zijn wel bijkomende veiligheidsmaatregelen. De politie krijgt steun van een bewakingsfirma en bezoekers kunnen gefouilleerd worden. Ook worden de openingsuren ingekort.

De stands openen de deuren al in de loop van de namiddag, maar de officiële opening is voorzien voor vrijdag 17.30 uur. Dan vertrekken de burgemeester en een delegatie op de Grote Markt voor een wandeling doorheen de evenementzone. Zowel de politie als de organisatoren nemen verhoogde veiligheidsmaatregelen.

Dit weekend is Winterpret open van 12 tot 20 uur en vanaf maandag van 12 tot 21.30 uur.

De patrouilles worden versterkt in en rond de zone, waarbij de politie de hulp krijgt van privébewakingsfirma's. Er komen fouilleringen en controles, waarbij de organisatie de medewerking van de handelaars en bezoekers vraagt, om een maximale veiligheid te kunnen verzekeren.

"Winterpret is een centraal evenement in onze kalender met een beslissende culturele, toeristische en economische impact voor onze stad", zegt burgemeester Yvan Mayeur (PS).

Niet de hele zone zal afgezet worden. Er komen gerichte controles op basis van vooraf bepaalde criteria. "In de openbare ruimte en op een evenement waar shopping een belangrijk deel van uitmaakt kunnen we niet iedereen vragen geen zakken mee te nemen", zei Mayeur.

"In de komende maanden of zelfs jaren kan het dreigingsniveau op drie blijven. We zullen vanaf nu ook actoren worden van onze eigen veiligheid, dus moet iedereen meewerken", gaf de burgemeester nog mee.

Winterpret was de voorbije jaren goed voor om en bij de 1,5 miljoen bezoekers.

Dreigingsniveau 4 in Brussel

Wat zijn de gevolgen van het verhoogde dreigingsniveau in Brussel? En hoe staat het met het onderzoek? U leest er alles over in ons dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Events & Festivals, Dreigingsniveau 4 in Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni